HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


“Χαμόγελο του Παιδιού”: Αυτή είναι η καταγγελία που πήγε στην Εισαγγελία – Τι αναφέρει για ακίνητα και χορηγίες


Σοβαρά ερωτήματα για το «Χαμόγελο του Παιδιού» εγείρει καταγγελία, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων Αρχών και αναφέρεται σε πρακτικές στελεχών του Οργανισμού και του επικεφαλής της ΜΚΟ, Κώστα Γιαννόπουλου.

Πρόκειται για ένα δεκασέλιδο έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο γραφείο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και πλέον έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, στο έγγραφο, το οποίο θα εξεταστεί από τις Αρχές ως προς τη γνησιότητα των καταγγελλόμενων, γίνονται, μεταξύ πολλών άλλων, αναφορές για εκμετάλλευση (οικειοποίηση) ακινήτων, αντικειμένων, δωρεών και χορηγιών από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου, αλλά και για κακοποιητικές συμπεριφορές προς το προσωπικό αλλά και διακρίσεις ανάμεσα σε παιδιά.

Το πρώτο σκέλος της καταγγελίας, που έγινε από πρώην εργαζόμενο, αφορά στα ακίνητα, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», «εκμεταλλεύεται για προσωπική του χρήση, κατοικίες που έχουν δωρηθεί στον Οργανισμό, στην πλειοψηφία τους ως κληροδοτήματα». Ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν ένα παραθαλάσσιο ρετιρέ στην περιοχή της Βάρκιζας, στο οποίο φέρεται ότι διέμενε χωρίς να αποδίδει ενοίκιο στο «Χαμόγελο». Πάντα κατά το ίδιο έγγραφο, το συγκεκριμένο ακίνητο φρόντιζε εργαζόμενη καθαριότητας (καθαρίστρια) που ήταν δηλωμένη στο προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά τη Βάρκιζα, ο Κώστας Γιαννόπουλος και η σύζυγός του «πρώην εθελόντρια του φορέα», επέλεξε «νέο διαμέρισμα – μεζονέτα στον Άλιμο μεγέθους 500-600 τετραγωνικών μέτρων που δωρήθηκε στον Οργανισμό για τις ανάγκες των παιδιών που στηρίζει». Στο συγκεκριμένο ακίνητο αξίας 2 εκατ. ευρώ, είχε αναφερθεί και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας (φύλλο 11ης Δεκεμβρίου 2022), υπογραμμιζόταν ότι το εν λόγω ακίνητο έχει πέντε μπάνια, ενώ κατά την καταγγελία επιπλέον έχει τζακούζι, μπιλιάρδο και απεριόριστη θέα στη θάλασσα και πως προήλθε από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα, που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη.

Στην καταγγελία που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Αρχές, υπάρχουν σημεία που εστιάζουν στις απολαβές που φέρεται ότι λαμβάνει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και η σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει ότι, παρότι η σύζυγος είναι δηλωμένη ως εθελόντρια, λαμβάνει μηνιαίως μισθό περί τις 2.000 ευρώ, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος φέρεται ότι έχει αποδοχές ύψους 5.000 έως και 7.000 ευρώ, καθαρά τον μήνα.

Απαντώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανέφερε προ ημερών:

«Επειδή αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του Κώστα Γιαννόπουλου, τονίζεται ότι έχει αφιερώσει εξ ολοκλήρου τη ζωή του από το 1995 και αδιάλειπτα έως σήμερα στην επιτέλεση του έργου του Οργανισμού.

Κυριολεκτικά, καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων του Οργανισμού, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ως εκ τούτου, όπως είναι απόλυτα λογικό, για να βιοποριστεί ο ίδιος και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις, λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα».

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο στα όσα ερευνούν οι Αρχές, σχετίζεται με την εταιρεία συμβούλων που είχε ιδρύσει ο κ. Γιαννόπουλος πριν το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στην καταγγελία γίνεται εκτενής αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια επιχείρηση που βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας που σώθηκε μαζί με τον ιδιοκτήτη της, λόγω του «Χαμόγελου».

Στο προαναφερθέν δημοσίευμα του «Βήματος», υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί σειρά ετών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για άγνωστες υπηρεσίες. Πρόκειται, μάλιστα, για εταιρεία η οποία, ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίζεται να ζήτησε να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2063, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει, συχνά, ότι έχει εγκαταλείψει κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και έχει αφιερωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της καταγγελίας, αφορά στο ζήτημα της οικειοποίησης χορηγιών, αγαθών και υπηρεσιών του «Χαμόγελου» από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου.

Κατά το έγγραφο, ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» αλλά και συγγενείς του, φέρονται να εξυπηρετούν καθημερινές τους, προσωπικές ανάγκες «με δωρεές, χορηγίες και πόρους» του Οργανισμού. Ενδιαφέρον προκαλεί και η παράγραφος στην οποία περιγράφεται ότι πρόσωπο από το περιβάλλον του κ. Γιαννόπουλου «κάνει εφόδους, Σαββατοκύριακα που απουσιάζουν οι εργαζόμενοι σε Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού, όπου αποθηκεύονται τα προϊόντα από δωρεές», καθώς και ότι υπάρχει σύστημα ειδοποίησης όταν καταφθάνουν «καλά προϊόντα». Οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν αν ισχύει το γεγονός ότι η… δραστηριότητα των εφόδων σε Κέντρα Στήριξης έγινε γνωστή στο προσωπικό, μετά από συναγερμό που χτύπησε.

Μεταξύ άλλων στοιχείων που θα εξεταστούν, είναι το αν πληρώνονταν λογαριασμοί κοινής ωφέλειας φυσικών προσώπων από τραπεζικούς λογαριασμούς του «Χαμόγελου». Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία επισημαίνεται ότι η οικιακή βοηθός που απασχολείται στην οικία Γιαννόπουλου, είναι δηλωμένη ως εργαζόμενη στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ η απασχόλησή της φέρεται να είναι 8ωρη, σε καθημερινή βάση.

Το τελευταίο σκέλος της καταγγελίας, εστιάζεται στο ζήτημα των αναδοχών – υιοθεσιών και σε ύποπτες συμπεριφορές. «Ιδιαίτερα κατά το παρελθόν που ουσιαστικά δεν υπήρχε επιστημονική διαδικασία στο κομμάτι των αναδοχών/υιοθεσιών των παιδιών του φορέα αλλά λειτουργούσε κάπως ad hoc αυτό το θέμα, υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που δίνονταν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες για αναδοχή ή και υιοθεσία» σε άτομα από τα οποία προέκυπτε όφελος, τονίζεται στο συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας προς τη διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές, ο/η καταγγέλλων/ουσα αναφέρει συγκεκριμένο πρόσωπο της διοίκησης ως «εχθρικό και ρατσιστή», προσθέτοντας ότι «έχω υπάρξει πάμπολλες φορές μάρτυρας κάκιστων συμπεριφορών απέναντι στα παιδιά αυτά». Ταυτόχρονα, περιγράφει τους εργαζόμενους ως δέκτες «κακοποιητικών συμπεριφορών» και «τρομοκρατημένους», καθώς «δεν τολμούν να παρέμβουν».

Συγκεκριμένα για παιδιά, στην καταγγελία υπογραμμίζεται ότι «τα άτακτα που δημιουργούν προβλήματα», δέχονται προειδοποιήσεις ότι «αν δεν γίνουν καλά θα τα στείλουν σε ίδρυμα».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια