HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Που αποσκοπεί ο Ερντογάν με τις προκλητικές δηλώσεις – Ανάλυση από τους Δ. Σταθακόπουλο και Στ. Πολίτη (video)


Για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του εναντίον της Ελλάδας ώστε να φανατίσει το εσωτερικό του ακροατήριο ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και ο Στέλιος Πολίτης αντιναύαρχος και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.«Tο θέμα της μειονότητας είναι λυμένο ήδη από την εποχή της Λωζάνης» δήλωσε ο κ. Σταθακόπουλος.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» τόνισε ότι τα τελευταία αρκετά χρόνια υπάρχει μια πολιτική έκφραση κάποιας ομάδας των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.

Θέλει να δημιουργήσει προβλήματα η Τουρκία

«Κατά καιρούς το διεκδικούν και με επιστολή στον ΟΗΕ και γενικώς προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Τούρκοι στηριζόμενοι σε νεότερη νομοθεσία και νομολογία διεθνώς, η οποία δίνει το δικαίωμα σε κάποιο άτομο να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, χωρίς να σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχει τάσεις αποσχιστικές» διευκρίνισε ο δρ. Παντείου και Νομικός. Και όπως είπε, «όποτε έχει γίνει τέτοιου είδους επίκληση σε ένα κυρίαρχο κράτος από μια ομάδας η οποία θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως κάτι άλλο, αυτό αυτομάτως δίνει το δικαίωμα σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος που θεωρεί ότι αυτή η μειονότητα είναι εθνικά δική του».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο η λογική του να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης, άποψη την οποία σιγοντάρει η Τουρκία χρησιμοποιώντας το στα διεθνή φόρα ως νομικό έρεισμα που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο είναι μέσα στη φαρέτρα της Τουρκίας που όπως είπε «θέλει να δημιουργήσει προβλήματα από τη Θράκη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέχρι βεβαίως την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σε ένα τόξο δηλαδή αμφισβητήσεων και αναθεωρητισμού».

Ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης σχολιάζοντας τις τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη τόνισε ότι «το δικαίωμα κάποιου να αυτοπροσδιορίζεται δεν μπορεί να αλλάξει τις διεθνείς συνθήκες. Αυτά τα λέει για να φανατίσει τους Τούρκους και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Σε ποιο ακροατήριο στοχεύει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ του Διεθνούς Δικαίου, ο Ερντογάν προχωρά σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες ενόψει των εκλογών αλλά και για άλλους λόγους.

«Υπάρχει ένας πυρήνας στον τουρκικό λαό περίπου στο 30% που ενστερνίζεται αυτά που λέει ο πρόεδρος Ερντογάν και έχει ένα πρόσημο και θρησκευτικό» συμπλήρωσε ο κ. Σταθακόπουλός. Το ακροατήριο αυτό θεωρεί, όπως ανέλυσε, ότι η Τουρκία έχει αδικηθεί στο διάβα του χρόνου και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την ιστορία και ότι πράγματι ένας αναθεωρητισμός όλων αυτών ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει.

Και όπως πρόσθεσε «δεν αρκούν αυτοί βεβαίως για να αλλάξουν την κατάσταση. Αντίθετα, σε ένα 70% που είναι πιο μεγάλο το ποσοστό αριθμητικά, πλην όμως είναι πιο ρευστό και δεν είναι φανατικό».

Mιλώντας για τις τουρκικές εκλογές επισήμανε ότι περίπου 3 εκατ. 18άρηδες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και 13 εκατ. ψηφοφόρων που γεννήθηκαν μετά το 2000, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις -σε ποσοστό 80%- δε θα ψηφίσουν κάποια από τα δύο μεγάλα κόμματα. Εντούτοις, στο δεύτερο γύρο και εκεί ποντάρει ο Ερντογάν ένα 20% εξ αυτών, για να μην υπάρχει ακυβερνησία, θα αναγκαστούν να ψηφίσουν τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2018, σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε και νομίζουμε, ένα 30% των Κούρδων ψήφισε τον πρόεδρο Ερντογάν και μόλις ένα 9% είχε ψηφίσει το κεμαλικό κόμμα. Άρα λοιπόν οι Κούρδοι δεν είναι μονοκούκι. Τους θυμίζει ότι αυτός σταμάτησε τις θρησκευτικές διώξεις κατά των Κούρδων, έχει κάνει πολλές κοινωνικές προσφορές (κουπόνια) και μείωσε τα συντάξιμα χρόνια στους άντρες από φέτος στα 60 και τις γυναίκες στα 58 έτη. Κάτι που ο μέσος Τούρκος πέρα από τα γεωπολιτικά και την ένταση με την Ελλάδα τα βλέπει», συμπλήρωσε ο κ. Σταθακόπουλος.

Δεν υπάρχει αντίπαλον δέος

Πρόσθεσε, μάλιστα, ό,τι του λείπει ένα 10% στο οποίο προσβλέπει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «είναι πολύ πιθανό να κερδίσει πάλι γιατί δεν υπάρχει αντίπαλον δέος και σε τρεις μήνες δεν ξέρω αν μπορεί να οικοδομηθεί αντίπαλον δέος».

«Ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του έχει καταφέρει να γυρίσει όλο τον κόσμο εναντίον του. Αυτή τη στιγμή διπλωματικά η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανέβει πάρα πολύ ψηλά. Βεβαίως δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα έρθουν οι ξένοι να πολεμήσουν εδώ στην Ελλάδα. Εμείς θα αμυνθούμε της πατρίδας μας» συμπλήρωσε αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πολίτης.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας επισήμανε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις  υπολογίζουν την Τουρκία καθώς κατέχει μια σημαντική θέση στη Μεσόγειο και έχει τις προσβάσεις προς τον Εύξεινο Πόντο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, «δεν πρέπει όμως να ξεχνάει η Τουρκία ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είναι πιο κοντά στις χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι με αυτήν» σε αντίθεση με τη Ρωσία που δεν είναι σύμμαχος της.

«Το ΝΑΤΟ κρατάει μια ισορροπημένη στάση για λόγους σκοπιμότητας» ανέφερε o κ. Πολίτης προσθέτοντας ότι «όταν τηρείς ίσες αποστάσεις με αυτόν που έχει δίκιο και αυτόν που έχει άδικο, αδικείς εκείνον που έχει δίκιο».

 

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια