HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Φόροι 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν τα ταμεία


Φόρους άνω των 3 δισ. ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του μήνα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων και οι επιχειρήσεις. 

Όσοι δεν καταβάλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, ή του ΕΝΦΙΑ αυτόματα αρχίζουν να "τρέχουν" οι τόκοι ενώ το χρέος τους καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Εκπνέει τις επόμενες μέρες και η προθεσμία για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν ή να ενταχθούν σε ρύθμιση: 

- Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ

- Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2021 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

- Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2023 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία. Σημειώνεται ότι  όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και  δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία

- Η ένταξη από τους συνταξιούχους των φόρων που προκύπτουν από τα αναδρομικά που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.      

- Η πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

- Η υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

- Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2022.

- Η υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής  κατοικίας στην αλλοδαπή.

- Η υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια