HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κόντρα Βορίδη – Φίλη για την τροπολογία που «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές


Διαφωνίες αντί για συναίνεση για την τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Αντιπαράθεση για το θέμα είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που ήταν καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Καταρχάς ας συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να αρθεί μία βαθιά αντινομία που υπάρχει στην έννομη τάξη μας. Ένα τμήμα της έννομης τάξης μας, η ποινική δικαιοσύνη έχει κρίνει ενόχους συγκεκριμένους ανθρώπους για ηγεσία σε εγκληματική οργάνωση, τους καταδίκασε με ποινές καθείρξεως, δεν ανέστειλε τις ποινές τους και εκτίουν την ποινή τους. Όταν ένα τμήμα της ποινικής δικαιοσύνης κρίνει αυτό, δεν μπορεί ένα άλλο τμήμα, το τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου να κρίνει ότι αυτοί μπορούν να είναι αρχηγοί πολιτικού κόμματος και να τους επιτρέπει να κάνουν διακηρύξεις συνδυασμών και να συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό είναι βαθιά αντινομικό. Ή αρχηγοί πολιτικού κόμματος είναι ή αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να άρει αυτή την βαθιά αντινομία που υπάρχει. Εάν συμφωνήσουμε στον στρατηγικό στόχο, όλα τα άλλα μπούμε να τα συζητήσουμε. Εμείς έχουμε σκεφτεί πολλά πάνω στο πώς μπορεί να γίνει αυτό», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Θα υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία;

Ερωτηθείς, εάν θα υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:  «Εμείς θα ακούσουμε προσεκτικά αυτό που θα πουν τα κόμματα. Αυτή η τροπολογία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπό την έννοια ότι έχει ήδη υπάρξει μία αντίστοιχη ρύθμιση, η οποία έχει υπερψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία την προηγούμενη φορά και η οποία, οδήγησε στην απαγόρευση χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων και στην τηλεοπτικής προβολής τους. Άρα η βάση της συναίνεσης, κάτι θέλει τώρα. Εμείς δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση, χτίζουμε κάτι το οποίο υπάρχει. Το συγκεκριμένο κόμμα ζήτησε από την επιτροπή οικονομικών της Βουλής, να του εγκριθεί χρηματοδότηση μέσω της εκδόσεως κουπονιών.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής εφαρμόζοντας την νομοθεσία, απέρριψε αυτό το αίτημα. Στην επιτροπή συμμετέχουν δικαστικοί, οι οποίοι έκριναν ότι είναι νομικά, ορθά κατασκευασμένη η συγκεκριμένη διάταξη νόμου. Άρα, ο βασικός μας καμβάς είναι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είμαστε εκεί να τα συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Φίλης: «Δεν ψηφίζουμε τη ρύθμιση»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει αυτή την τροπολογία. «Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο χώρο και κυρίως στη Βουλή. Τη στιγμή που είναι καταδικασμένοι και είναι μέσα στη φυλακή, η κυβέρνηση τους αφήνει να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, με βίντεο στο YouTube μέσα από τη φυλακή. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει την Χρυσή Αυγή στον δημόσιο βίο και όχι μέσα στην φυλακή. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία ρύθμιση που να σέβεται το Σύνταγμα και να πολεμά τους εχθρούς της δημοκρατίας. Να μην καθιστά τον Άρειο Πάγο, όπως θέλει η κυβέρνηση, ως όργανο που παίρνει αποφάσεις για την λειτουργία ενός κόμματος. Αυτό είναι έξω από την συνταγματική λειτουργία κατά τη γνώμη μας. Ο Άρειος Πάγος έχει μία τυπική, διοικητικού χαρακτήρα και όχι ποινικού τύπου αρμοδιότητα και αυτή πρέπει να διατηρήσει», τόνισε.

«Δεν την ψηφίζουμε τη ρύθμιση, γιατί ανοίγει το παράθυρο, με την ασάφεια της διατύπωσής της, να υπάρχουν διώξεις και απαγορεύσεις για κόμματα που εκφεύγουν από αυτά που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάγονται στο δημοκρατικό πλαίσιο. Θέλουμε σαφή αναφορά ότι η διάταξη αφορά στις νεοναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις. Ζητούμε ωστόσο έναν κοινό τόπο, μία συναίνεση για την αντιμετώπιση του ναζισμού και του φασισμού», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Γιαννακοπούλου: «Προφανώς πρέπει να υπάρξει ρύθμιση»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου που ήταν επίσης καλεσμένη στην εκπομπή είπε:  «Προφανώς πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ως ΠΑΣΟΚ ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ο αγώνας απέναντι στον νεοναζισμό γίνεται στην κοινωνία και σε επίπεδο πολιτικών, όμως μην ξεχνάμε ότι επί της ουσίας το μεγαλύτερο πλήγμα της Χρυσής Αυγής ήταν όταν μπήκε στη φυλακή. Άρα χρειάζεται και θεσμική αντιμετώπιση».

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις και πρέπει να υπάρχει σαφήνεια. Δεν πρέπει η πρόταση να αφήσει χώρο για συνταγματική αμφισβήτηση, φανταστείτε να κριθεί αντισυνταγματικός αυτός ο νόμος, πως θα νομιμοποιηθεί η Χρυσή Αυγή. Πρέπει να το δει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και να συζητηθεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας», τόνισε.

Η απάντηση Βορίδη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απάντησε σχετικά με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Φίλης είπε δύο πράγματα που, κατά τη γνώμη μου, είναι αντιφατικά. Είπε πως, πρέπει να περιληφθεί στη διάταξη περιερχόμενο που να δίνει συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα λέει “δεν θέλω ο Άρειος Πάγος να κρίνει την ουσία”. Πού στηρίζεται η σκέψη που έχει δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο για την συνταγματικότητα; Στηρίζεται στην διάταξη του Συντάγματος που λέει ότι τα κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκεί υπήρχε πράγματι μία πλατιά συναίνεση ότι η αυτή η διάταξη δεν πρέπει να επιτρέπει στον Άρειο Πάγο ή σε οποιασδήποτε αρχή να μπαίνει σε κρίση πάνω στο προγραμματικό περιεχόμενο ή ιδεολογικό περιεχόμενο των κομμάτων. Εξαρτάται από τις αλλαγές, οι τροποποιήσεις», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να ανοίξει μία δυνατότητα τον Άρειο πάγο να κρίνει ιδεολογίες και προγράμματα, να παραμείνει μία διοικητικού ελέγχου διαδικασία. Διαφωνώ στο γεγονός ότι το να βάλεις κάτω τους ποινικούς όρους όπως τους περιγράφει, αυτό κατά τον κ. Φίλη ανοίγει μία συζήτηση, κατ’ εμέ δεν την ανοίγει. Η συζήτηση ανοίγει εάν βάλουμε στη διάταξη ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Η διάταξη μιλάει για τους καταδικασμένους για το ποινικό αδίκημα. Εάν εσείς θέλετε να περιλάβετε τον ρατσισμό και τον φασισμό, εσείς πρέπει να αναρωτηθείτε εάν η μεθαυριανή κυβέρνηση δεν θα συμπεριλάβει και κάτι άλλο, εσείς αφήνετε ανοιχτά παράθυρα», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια