HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η ανακοίνωση της αλλαγής ώρας 2023: Ποια Κυριακή πάμε σε θερινή


Λήγει το χειμερινό ωράριο σε λίγες μέρες και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξέδωσε τη νέα ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας 2023.

Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023, τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά και περνάμε έτσι στη θερινή ώρα.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.»

Αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας

Τον επόμενο μήνα, θα αλλάξουν και οι ώρες κοινής ησυχίας, όπως ορίζει η Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996. Υπενθυμίζεται πως θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.


Τι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Η νέα αλλαγή θα φέρει και νέα σενάρια για την κατάργηση, η οποία αποφασίστηκε πριν από τρία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως και αυτή τη φορά, η οποιαδήποτε αλλαγή στο μέτρο που ακολουθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μοιάζει μετέωρη αφού τίποτα δεν δείχνει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ότι θα περάσουμε μόνιμα στη θερινή ώρα αυτή την Άνοιξη.

Για να ισχύσει η κατάργηση του μέτρου με την αλλαγή ώρας που γίνεται κάθε χρόνο, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Οδηγία 2000/84 του 2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είχε εκδοθεί στις 19/1/2001. Το άρθρο 6 αυτής της Οδηγίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει να παρακολουθείται η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας με βάση έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο των θεσπιζόμενων διατάξεων σε όλους τους οικείους τομείς. Η έκθεση αυτή πρέπει να βασίζεται στις πληροφορίες που θα κοινοποιήσουν τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή σε εύθετο χρόνο, ώστε να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή της».

Πότε άρχισε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Είναι αξιοσημείωτο πως το μέτρο θεσπίστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν τη δεκαετία του '70, είχε ξεσπάσει πάλι μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1973. Έτσι, αρκετές χώρες ακολούθησαν αυτή την πολιτική, μαζί τους και η Ελλάδα.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια