HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, ρυθμίσεις οφειλών, Ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ


Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών προς τις Εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους, παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, διευκολύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καταργήσεις προστίμων για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις αλλά και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για όσους έχουν αφήσει χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους Δήμους ενώ θεσπίζεται κι ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Δήμων οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

 1. Ρυθμίσεις σε Εφορία: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία θα τρέξει από τον Απρίλιο.
 2. Οφειλές σε ΟΤΑ: Ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις και αναβίωση του παλιού προγράμματος των 100 δόσεων για όσους την έχασαν.
 3. Κατάργηση προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Καταργείται το πρόστιμα των 100 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτό, συνταξιούχο ή εισοδηματία ή των 250 – 500 ευρώ αν πρόκειται για επιτηδευματία ή αγρότη για για εκπρόθεσμες μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές έως 100 ευρώ φορολογικές δηλώσεις.
 4. Διαγραφή προστίμων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb): Καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής εφόσον το εισόδημα έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πρόστιμα που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 ακυρώνονται και επιστρέφονται.
 5. Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών: Μονιμοποιείται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων και του Σ.τ.Ε. από τις χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές των φορολογουμένων. Όσοι ενταχθούν στην εξώδικη αυτή διαδικασία θα κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και σε 24 δόσεις.
 6. Αποδεικτικό ενημερότητας: Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου όπου υπάρχουν χρέη του φορολογουμένου, αλλά είναι ενταγμένα σε ρύθμιση θα εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.
 7. Μητρώο Ακινήτων: Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων με τις όλες μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία αυτών των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, απαιτείται πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
 8. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Για την έκδοση του πιστοποιητικού θα πρέπει να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ της τρέχουσας χρονιάς και των 5 προηγούμενων ετών.
 9. Τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ: Καταργείται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση, στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ, όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.
 10. Συμβολαιογράφοι: Περιορίζεται το πεδίο ευθύνης τους καθώς κατά την μεταβίβαση θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος όπως ίσχυε έως τώρα.
 11. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 σε περίπτωση αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου.
 12. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό.
 13. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ανοίγει από 3ης Απριλίου η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
 14. Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Επεκτείνονται στην τρέχουσα χρήση τα κίνητρα για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης (μείωση παραγραφής, αποσβέσεις επί του μνημονευόμενου εξοπλισμού προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%, δαπάνες που αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξημένες κατά 100%.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια