HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανατροπή με την επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο - Τι θα γίνει στους λογαριασμούς


Οι διεθνείς τιμές ενέργειας υποχωρούν και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος άμεσα, ακόμα και από τον Απρίλιο. Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά αυτή την προαναγγελία, και εν μέσω ακραίας ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών, ο Κώστας Σκρέκας είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι τελικά θα ανακοινωθούν οι νέες επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί για τα νοικοκυριά και θα είναι για τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε μόλις χθες:

«Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν δώσει «σήμα» στους «27» για συμμάζεμα των οικονομικών τους μετά το πέρας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Αργεί η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Σχετικά με τα προγράμματα επιδοτήσεων του υπουργείου ο κ. Σκρέκας είπε ότι σε μερικές εβδομάδες ξεκινά η επιδότηση για τους θερμοσίφωνες, η οποία θα φτάνει έως και το 60%, ενώ ξεκαθάρισε ότι για να πάρει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να παραδώσει τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που είναι λειτουργικός για να μπορεί να γίνει η αντικατάσταση.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Πώς κάνετε αίτηση στο gov.gr για επιδότηση ηλιακού

Ένας από τους βασικούς όρους για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να παραδόσει ο δικαιούχος προς απόσυρση για ανακύκλωση παλαιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που είναι σε λειτουργία. Υπάρχει επίσης ο περιορισμός ο παλαιός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που θα αντικατασταθεί με ηλιακό, να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.

Από εκεί και πέρα, ο αιτών θα πρέπει να διαθέτει:

 • Κωδικούς Taxisnet
 • ΑΦΜ
 • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσει τα εξής 4 στοιχεία:

 • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
 • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
 • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
 • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για ηλιακό

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
 • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
 • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια