HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ζήσης Ζάννας υπ. Βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Προεκλογική ελεημοσύνη η αύξηση του κατώτατου μισθού


Σε μία εποχή που ο κόσμος της εργασίας έχει την ανάγκη θεσμικής στήριξης από την πολιτεία, μέσα από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της αγοράς εργασίας και ουσιαστικής αύξησης του εισοδήματος, η κυβέρνηση επιλέγει  με τρόπο επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πρόκειται για μία αύξηση που δεν καλύπτει τις απώλειες των τελευταίων ετών από τον πληθωρισμό, δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και ουσιαστικά υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων που η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Είναι γνωστό ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, ο μήνας δεν βγαίνει και το όποιο εισόδημα εξανεμίζεται στην αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών και στους λογαριασμούς ενέργειας. Μία δυσμένεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών που είναι συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ από το φθινόπωρο η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 20%. Συνεπώς, η αύξηση που ανακοινώθηκε είναι εντελώς πλασματική, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών και εκλαμβάνεται ως προεκλογική ελεημοσύνη. Αυτή η αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την ελληνική οικονομία απορρέει από την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διαπνέει στο την σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα μετακυλήσει τον πλούτο σε λίγους και ημετέρους.

“Μια πολιτική αύξησης μισθών περιλαμβάνει και ισχυρά χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παροχή ρευστότητας απο το τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει αύξηση μισθών, όχι μόνο του κατώτατου, σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”

Ιδιαίτερα στην Πιερία, όπου οι εργαζόμενοι και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, μία ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τόνωνε την αγορά και θα συνέβαλε καθοριστικά στη βιωσιμότητα της τοπικής μας οικονομίας. Επίσης μια πολιτική αύξησης μισθών περιλαμβάνει και ισχυρά χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παροχή ρευστότητας απο το τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει αύξηση μισθών, όχι μόνο του κατώτατου, σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ήδη ανακοινώσει τις προτάσεις του για την ρεαλιστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023, τη θέσπιση μιας ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών, αλλά και την κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Εκτός από τον ίδιο τον κατώτατο μισθό έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων για την αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2023, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, τη μείωση του φόρου στα καύσιμα και τη θέρμανση, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια και τη μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτη ανάγκης.

Ο Ζήσης Ζάννας είναι υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια