HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας- Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη


Μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.
Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι η επιλογή να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας κατά σχεδόν ένα τέταρτο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω γονιδίων, σύμφωνα με την έκθεση.

"Το κύριο μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι, ακόμη και για άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Oliver Shannon, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.



Μεταξύ των ανθρώπων των οποίων οι διατροφικές επιλογές έμοιαζαν λιγότερο με τη μεσογειακή διατροφή, "περίπου 17 στα 1.000 άτομα εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης διάρκειας περίπου εννέα ετών", ανέφερε.

Αντίθετα, μεταξύ των ανθρώπων των οποίων οι διατροφικές επιλογές έμοιαζαν περισσότερο με μεσογειακή διατροφή, "μόνο περίπου 12 στα 1.000 άτομα εμφάνισαν άνοια", πρόσθεσε.
Μια μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη με υγιεινές φυτικές τροφές όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και ελαιόλαδο και ψάρια.

Τα άτομα στη μελέτη κατανάλωναν επίσης λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, γλυκά και αρτοσκευάσματα και έπιναν λιγότερα ποτά με ζάχαρη, είπε ο Shannon.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε 60.298 συμμετέχοντες από τη βρετανική βιοϊατρική βάση δεδομένων Biobank, που είχαν ολοκληρώσει μια διατροφική αξιολόγηση και που διένυαν τη δεκαετία των '60. Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης εννέα ετών, 882 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ασχοληθεί σχετικά με το εάν μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο και εξέτασε ιατρικά αρχεία 28.025 Σουηδών διαπίστωσε ότι η δίαιτα δεν προστατεύει από την άνοια. Αντίθετα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία περιελάβανε σχεδόν 2.000 ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τροφές που σχετίζονται με φλεγμονές -σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία φαίνεται να είναι αντιφλεγμονώδης- συνδέθηκαν με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε στην μαγνητική τομογραφία.



Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Έχει συνδεθεί με χαμηλά ποσοστά διαβήτη, μεταβολικών δυσλειτουργιών, χοληστερόλης, δυσκοιλιότητας, καρδιοπαθειών, καρκινωμάτων και αθηρωμάτωσης. Η μεσογειακή διατροφή, που αντιπροσωπεύει το διατροφικό πρότυπο το οποίο συνήθως ακολουθείται από τους πληθυσμούς που κατοικούν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα, έχει αναφερθεί ευρέως ότι αποτελεί ένα μοντέλο υγιούς διατροφής, καθώς συνεισφέρει στην ευνοϊκή κατάσταση της υγείας και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα εξής:
  • Yψηλή πρόσληψη φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων
  • Eλαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους
  • Μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών
  • Χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, γλυκών
  • Πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια