HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


First Republic Bank: Στο κόκκινο οι μετοχές της παρά την «ένεση» 30 δισ. δολαρίων για τη διάσωσή της


Οι μετοχές της First Republic Bank υποχώρησαν περισσότερο από 30%, την Παρασκευή (17/03), αφού μια συμφωνία διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενορχηστρώθηκε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, απέτυχε να πείσει τους επενδυτές.

Η κίνηση αυτή διέγραψε τα κέρδη που προέκυψαν την Πέμπτη (16/03), όταν μια ομάδα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. και Wells Fargo & Co. ενίσχυσαν με 30 δισ. δολάρια τη First Republic σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε ένα τραπεζικό σύστημα, που έχει πληγεί σοβαρά από τραπεζικές χρεοκοπίες, σύμφωνα με τη «The Wall Street Journal».

Πάντως, η «βουτιά» της Παρασκευής (17/03) αντανακλά τις ανησυχίες ότι η συμφωνία διάσωσης των μεγάλων τραπεζών δεν αντιμετώπισε πλήρως τα προβλήματα της First Republic Bank, η οποία ανέστειλε, την Πέμπτη (16/03), το μέρισμά της. Η αναταραχή έχει κάνει τους αναλυτές να αναρωτιούνται αν η τράπεζα θα μπορούσε να πιεστεί να βρει αγοραστή.

«Δεν είναι σαφές αν είναι βιώσιμη ως αυτόνομη οντότητα», δήλωσε ο Τζούλιαν Γουέλεσλι, αναλυτής παγκόσμιων τραπεζών της Loomis Sayles & Co. με έδρα τη Βοστώνη, προσθέτοντας: «Έτσι είναι πιθανό, κατά την άποψή μου, να εξαγοραστεί». Από την πλευρά της, η First Republic Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε σχετική έκθεσή της, την Πέμπτη (16/03), η τράπεζα δήλωσε ότι οι εκροές καταθέσεων είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά. Η συμφωνία διάσωσης, όπως τόνισε, ήταν «μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη First Republic Bank και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ».

Η πρόσφατη ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank – η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, αντίστοιχα – προκάλεσε ανησυχίες ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από άλλες μικρές και μεσαίες τράπεζες. Έτσι, οι φόβοι αυτοί έχουν διαδοθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές και αυξάνοντας τη ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις.

Πτώση και για τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,1% την Παρασκευή (17/03), ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,2%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,7%. Ο χρυσός σημείωσε υψηλό 11 μηνών. Οι επενδυτές αγόρασαν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και το Bitcoin εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Παρ' όλα αυτά, ο S&P και ο Nasdaq σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη. Οι βιομηχανικοί δείκτες του Dow Jones σημείωσαν μικρές εβδομαδιαίες απώλειες. Μάλιστα, η μετοχή της First Republic έχασε σχεδόν το 70% της αξίας της την τελευταία εβδομάδα.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια