HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κατέρρευσε και η αμερικανική Signature Bank – Ξεκίνησε «ντόμινο» πτωχεύσεων;


Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ είναι ραγδαίες καθώς πριν από λίγο κατέρρευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα, η Signature Bank.

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες, μετά τη Silicon Valley Bank ενώ όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με την First Republic Bank, με έδρα την Σάντα Κλάρα, στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστoύν καμία ζημία οι φορολογούμενοι».

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, κάτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

αίνεται πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες αφού η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στους πελάτες της, με την τράπεζα να αναφέρει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Η τράπεζα αναφέρει ότι τα κεφάλαιά της παραμένουν ισχυρά, η ρευστότητά της παραμένει ισχυρή και «είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε πλήρως», υπογραμμίζοντας μάλιστα την τελευταία λέξη.
Το σημείωμα αποδίδεται στον Jim Herbert, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και στον Mike Roffler, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι αγορές χρυσού της Κίνας και το ταχύτατο «ξεφόρτωμα» αμερικανικών ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει  στους 2.025 τόνους.

Όπως αναφέρουν οι πιο απαισιόδοξοι η  οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στον κόσμο δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Δεν θα υπάρχει κανένας «ασφαλής παράδεισος» από την επικείμενη οικονομική κατάρρευση ακόμη και στην πιο ανεπτυγμένη χώρα.

Δύο πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών λόγω της αύξησης των επιτοκίων (αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους) και μία τρίτη που δείχνει «να μην πηγαίνει καλά», δημιουργούν πανικό στις αγορές και ας προσποιείται το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ότι όλα πάνε καλά…
Αντίθετα με την αντίληψη που δυστυχώς ακόμα έχουν οι απλοί πολίτες, οι τράπεζες δεν στηρίζονται σε… θησαυροφυλάκια τύπου Σκρουτζ Μακ Ντακ, όπου οι τραπεζίτες κάνουν «μπάνιο» μέσα σε λεφτά.
Τα περισσότερα χρήματα είναι εντελώς «φανταστικά» και απλώς υπάρχουν με μορφή ομολόγων που διαμοιράζονται σε όλες τις τράπεζες του πλανήτη.

Ακόμα και τα δάνεια που έχουν δώσει, τα κάνουν ομόλογα, τα οποία εν συνεχεία τα διακινούν σε όλη την παγκόσμια αγορά.

Αν κάποιες από αυτές δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, η δική τους «φούσκα», «σπάει» και τις «φούσκες» των άλλων τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει «bank run» (όλοι τρέχουν να πάρουν τα λεφτά τους που ομως θα ανακαλύψουν πως δεν υπάρχουν) με αποτέλεσμα να διαλύεται ολόκληρη η οικονομική πραγματικότητα που στηρίζεται σε μία βασική αρχή:

Την παραδοχή πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή υπάρχει και είναι όντως πραγματική…Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια