HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο «αρχαιοκάπηλος με πτυχίο» και ο Ιταλός «τουρίστας» - Θα πωλούνταν 1 εκατ. ευρώ οι αρχαίοι θησαυροί


Ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηρακλείου κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 72χρονος «αρχαιοκάπηλος με πτυχίο» εκμεταλλευόταν τις εξειδικευμένες γνώσεις που είχε, λόγω του επαγγέλματός του, για να έχει το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαιοτήτων.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας για το «ξήλωμα» του κυκλώματος έγινε την Κυριακή του Πάσχα, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι αρχαιοκάπηλοι δεν έκαναν… γιορτές. Το ίδιο και ο πελάτης τους, που άφησε τα πάντα και ταξίδεψε στην Κρήτη για να πάρει στα χέρια του τις σπάνιες αρχαιότητες που του υποσχέθηκαν.

sarkofagos

Πρόκειται για έναν Ιταλό, ο οποίος αφίχθη την Κυριακή του Πάσχα αεροπορικώς στο Ηράκλειο. Το προηγούμενο διάστημα είχε κλείσει ραντεβού ως πελάτης για να αγοράσει αρχαία αντικείμενα. Τρία μέλη του κυκλώματος, σε ρόλο «ξεναγού», τον παρέλαβαν και αρχικά τον οδήγησαν στο ξενοδοχείο που είχε κλείσει στο κέντρο της πόλης. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι τους παρακολουθούσαν μυστικοί αστυνομικοί.

Ο Ιταλός «τουρίστας» διανυκτέρευσε στο πολυτελές ξενοδοχείο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα του Ηρακλείου και την επόμενη ημέρα το πρωί παρελήφθη από τους αρχαιοκάπηλους, με τους οποίους μετέβη σε αγροικία στην τοποθεσία του Πετροκεφάλου στο Ηράκλειο. Εκεί συναντήθηκαν με άλλα μέλη του κυκλώματος, ενώ παρών ήταν και διερμηνέας για να μεταφράζει από τα ιταλικά στα ελληνικά και αντίστροφα. Όταν άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους, τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί που προχώρησαν σε συλλήψεις. Έρευνα έγιναν στα σπίτια τους, όπως και σε ξυλουργείο.

arxaiokapilia1

Συνολικά έγιναν έξι συλλήψεις και ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα, ενώ οι αρχαιότητες που βρέθηκαν εκτιμάται ότι θα πωλούνταν έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν επτά ανεκτίμητης αξίας κιβωτιόσχημες λάρνακες και 88 αγγεία.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση η Αστυνομία: «Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα μέλη του κυκλώματος έφταιξαν την ομάδα τους από το 2020 με σκοπό την εμπορία αρχαιοτήτων.

Δύο εξ αυτών είχαν το ρόλο του εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστεί και της πραγματοποίησης της αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

arxaiologos112

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με άλλο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της 16-04-2023 ο ενδιαφερόμενος έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο άντρες που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

arxaiokapilia1 2

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια