HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιατί η ΝΔ ρίχνει τόσο δηλητήριο για Μιθριδάτη - Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους


Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψη στα εκλογικά του ψηφοδέλτια του γνωστού ράπερ Μιθριδάτη, προφανώς δεν αφορά μία μεμονωμένη υποψηφιότητα, όσο δημοφιλής κι αν είναι ο υποψήφιος. Εκκινεί από τη μεγάλη αγωνία που επικρατεί σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς για τη στάση που θα κρατήσουν οι 438.595 ψηφοφόροι που θα λάβουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές της 21ης Μαίου με την απλή αναλογική.

Πρόκειται για νέους, οι οποίοι το 2018 δεν είχαν κλείσει τα 17 έτη και δεν είχαν και συγκεκριμένα για τους γεννηθέντες τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006, που φέτος είναι 20, 19, 18 και 17 χρόνων αντίστοιχα.

Το 2020, οι 17χρονοι ήταν 104.352. Ανάλογα είναι τα νούμερα για τις επόμενες χρονιές, γεγονός που ανεβάζει τον τελικό τους αριθμό σε τόσο υψηλό ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολυπληθές όσο και «προβληματικό» για τη ΝΔ εκλογικό κοινό, αφού, ακόμα και το 2019, όπου ο «αέρας» ήταν υπέρ της γαλάζιας παράταξης και δεν υπήρχε «θυμός» ή «οργή» για κυβερνητικά πεπραγμένα, η ΝΔ έμεινε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 8 μονάδες στα εκλογικά αποτελέσματα.

Στο «στόχαστρο» της ΝΔ η νεολαία

Γι αυτό και από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη εκλογική κατηγορία ήταν σταθερά στη «διόπτρα» της ΝΔ, με τα Free pass την περίοδο της πανδημίας, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το στεγαστικό κα.

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο, και οι δυναμικές διαμαρτυρίες με τους νέους να πρωτοστατούν, επικαλύπτει τα όποια κέρδη από τις παραπάνω πρωτοβουλίες και κατά γενική εκτίμηση στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγισή τους, ιδιαίτερα στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής.

Κι όσο κι αν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να απευθυνθεί στο δύσκολο αυτό κοινό με σταθερή παρουσία στο Tiktok, το πιο δημοφιλές στη νεολαία κοινωνικό δίκτυο, στο Instagram αλλά και στο Twitter και το Facebook ( που δεν καταγράφεται σημαντική ανταπόκριση νέων ) και με διάφορες ακόμα πρωτοβουλίες, όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου δείχνουν, όπως πληροφορούμαστε, ότι το συγκεκριμένο στοίχημα είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως «άπιαστο».

Αυτό στο οποίο προσβλέπει το κυβερνητικό επιτελείο είναι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ορισμένων τουλάχιστον δημοσκόπων ότι η αποχή στους νέους μπορεί να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην πρώτη κάλπη. Διότι, στις δεύτερες, αντικειμενικά θα είναι μειωμένη η συμμετοχή τους καθώς πολλοί θα βρίσκονται στα νησιά ή άλλου για να εργαστούν στο πεδίο του τουρισμού ή απλά θα πάνε διακοπές.

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι στην ίδια πρόβλεψη. Διότι υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, πολλοί νέοι, ιδιαίτερα αυτοί των μικρότερων ηλικιών, θα πάνε να ψηφίσουν για να διαμαρτυρηθούν για την απώλεια τόσων νέων ανθρώπων, φοιτητών και άλλων.

Πηγή




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια