HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Πόλεμος» για το αδυνάτισμα με φάρμακα



Η προσωπική επιθυμία κάποιων ανθρώπων να χάσουν βάρος κάνει ασθενείς να ψάχνουν και να μην βρίσκουν τα φάρμακα τους.

Είναι το debate των ημερών, στα φαρμακεία και όχι μόνο. Από την μία, όσοι ψάχνουν για λόγους υγείας διαβητολογικά αλλά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και από την άλλη, όσοι τα «σηκώνουν» σαν να μην υπάρχει αύριο για να χρησιμοποιήσουν ως αδυνατιστικά.

Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση του φαρμάκου που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022 φτάνοντας τις 362.000.

Η Οδύσσεια Κωνσταντούρα, ενδοκρινολόγος και διαβητολόγος σημείωσε: «Τα φάρμακα αυτά τα χρησιμοποιούμε με ζαχαρώδη διαβήτη, είδαμε όμως πως αδυνατίζουν. Ο λόγος είναι πως το φάρμακο μπλοκάρει το κέντρο της όρεξης».

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη που τα αγοράζουν όσοι θέλουν να αδυνατίσουν.

Γνωστό το θέμα στον ΕΟΦ ελέγχους ζητά ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος

Το θέμα δεν είναι άγνωστο και στον ΕΟΦ που με τις καταγραφές του για τις ελλείψεις στα φάρμακα εντοπίζει και στην Ελλάδα το πρόβλημα που παρουσιάζεται παγκοσμίως με το ότι χρησιμοποιούνται σκευάσματα που απευθύνονται σε διαβητικούς για αδυνάτισμα.

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα ζητήσει ελέγχους στην αγορά

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του. Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί».

Δεν φαίνεται ορατή λύση –  οι ασθενείς αναζητούν απεγνωσμένα φάρμακα για τον διαβήτη και τον θυρεοειδή

Αυτή την ώρα η λύση μοιάζει πάντως να απομακρύνεται παρά να έρχεται πιο κοντά αφού όλοι θέλουν για διαφορετικούς λόγους πρόσβαση στα φάρμακα και η πολιτεία αδυνατεί να βάλει κανόνες και προτεραιότητες.

Ο Γιώργος Κιοσές, γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο LIVE NEWS επιβεβαίωσε ότι η ζήτηση του συγκεκριμένου χάπι για τον διαβήτη έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.





Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια