HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ετεροδημότες - Επαναληπτικές εκλογές 2023: Έκτακτη ανακοίνωση - Τι ισχύει για 25/6


Μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει για τους ετεροδημότες πού ψηφίζουν και αν, όσοι δεν πρόλαβαν την αίτηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Ήδη, στα social media άρχισαν να διαρρέονται πληροφορίες ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/5/2023 να δηλώσουν και να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν χαρακτηριστικά για το θέμα:

«Έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α' αναθεώρηση 2023). Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.»

Το μήνυμα που κυκλοφορεί στο Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι το εξής:

eterodimotes ekloges

Εκλογές 2023: Εδώ βλέπουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Για να μάθουν το εκλογικό τους κέντρο οι ετεροδημότες για τις εκλογές 2023, θα πρέπει αρχικά να μπουν στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το βρουν:

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό αριθμό. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Ο δεύτερος αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους αριθμό. Θα μπορέσετε να μάθε το εκλογικό τμήμα με 5 προσωπικά στοιχεία.

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Η επόμενη καρτέλα γράφει τα προσωπικά στοιχεία (εκλογικός αριθμός, ονοματεπώνυμο, όνομα μητέρας, πατέρα), την εκλογική περιφέρεια όπου ανήκετε, το εκλογικό διαμέρισμα και στο τέλος το εκλογικό τμήμα.

Επίσης, στην εφαρμογή, υπάρχει και χάρτης, που δείχνει πού ακριβώς βρίσκεται το σχολείο, όπου θα ψηφίσετε.

Δεύτερες εκλογές 2023: Ποιους ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Όπως και όλοι οι πολίτες, έτσι ούτε και οι ετεροδημότες δεν θα βάλουν σταυρό σε αυτές τις εκλογές.

Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές εκλογές 2023

Την ημέρα των εκλογών, στα παραβάν, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους. Αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τα λεγόμενα έτοιμα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια, ούτε ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει με την επιλογή του κόμματος προτίμησης.

Σημειώνεται ότι στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια