HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εκλογές 2023: Οι ώρες με τη μεγαλύτερη προσέλευση


Λιγότερο από δύο 24ωρα απομένουν για τις εκλογές 2023 της 21ης Μαΐου, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή τους, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές για 12 ώρες και συγκεκριμένα από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00. Σημειώνεται ότι ο/η δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να παρατείνει για λίγη ώρα την ψηφοφορία, εφόσον υπάρχουν ουρές από κόσμο που περιμένει στο εκλογικό τμήμα.

Οι ώρες αιχμής στις εκλογές 2023

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Σταυριανουδάκης έκανε αναφορά στις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες κατά τις οποίες η προσέλευση είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που στο παρελθόν οι ώρες αιχμής ήταν γύρω στις 10-12 που πήγαινε ο κόσμος στην εκκλησία ή για να πιει τον καφέ του -οπότε το συνδύαζε- τελευταία και ειδικά τώρα που ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση μετά το μεσημέρι, μεταξύ 16:00-18:00.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν πολίτες με κινητικά προβλήματα

Ο κ. Σταυριανουδάκης επισήμανε ότι φέτος έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι σε κτίρια που δεν βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στη συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Ταυτοποίηση με Gov.gr στις εκλογές 2023

Όπως ανέφερε, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone (δικαστικός αντιπρόσωπος και εκλογέας). Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει. Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Οι αιωνόβιοι των εκλογών 2023

Όσον αφορά στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται αυτόματα οι πάνω από 116 ετών, καθώς παλιότερα, τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» είπε χαρακτηριστικά.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να μάθετε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023, πρέπει να αρχικά να μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πού ψηφίζω 2023: Το χρήσιμο τηλέφωνο

Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια