HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για το μακελειό στο Βελιγράδι: «Το όνομά μου ήταν στη λίστα του θανάτου» - «Αντί να με θάψει, θα την θάψω»


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της σερβικής αστυνομίας για τα αίτια που όπλισαν το χέρι του 14χρονου Κόστα Κετσμάνοβιτς να εκτελέσει ουσιαστικά οκτώ συμμαθητές του και τον φύλακα του σχολείου στο Βελιγράδι και να τραυματίσει ακόμη έξι μαθητές και τη δασκάλα της ιστορίας, με δύο εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα σκηνκά αυτά δεν είναι καθόλου συνηθισμένα στην Ευρώπη, πόσο δε στις χώρες των Βαλκανίων όπου προηγούνται οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις. Μοιαζουν περισσότερο με περιστατικά στις ΗΠΑ με επιθέσεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, ο 14χρονος είχε φτιάξει λίστα με το ποιους θα σκοτώσει χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το κίνητρό του.

Οι μαρτυρίες παιδιών που βρίσκονταν στη λίστα του δολοφόνου και τους οποίους δεν πρόλαβε να εκτελέσει είναι συγκλονιστικές. Σπαρακτικά είναι και όσα αναφέρουν οι γονείς των μαθητών που εκτελέστηκαν.

Οι αρχές προσανατολίζονται σε δύο κατευθύνσεις, αν το παιδί είχε πέσει θύμα μπούλινγκ ή αν το μακελειό αφορούσε τους βαθμούς του. Ο δράστης βρίσκεται σε ψυχιατρείο, ενώ και οι δύο γονείς του έχουν συλληφθεί καθώς δεν προβλέπει η νομοθεσία τη χώρας ποινικό κώδικα για εγκλήματα ευτού του είδους για δράστη ηλικίας κάτω των 15 ετών.


Το ιστορικό της επίθεσης

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς μπήκε το πρωί της Τετάρτης στο Δημοτικό Σχολείο "Vladislav Ribnikar" φορώντας μαύρη κουκούλα ανοίγοντας πυρ κατά του φύλακα και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί τους μαθητές και τους καθηγητές του.

Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Μάλιστα ο ίδιος τηλεφώνησε στο 192 της σερβικής αστυνομίας και ενημέρωσε για την αποτρόπαια πράξη του, λέγοντας «ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω».

Ο νεαρός που διέπραξε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι, δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη. Τον έβγαλαν με χειροπέδες και ένα σακάκι στο κεφάλι, ώστε να καλυφθεί το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του είπαν να αφήσει τα όπλα, να βάλει τα χέρια του στο κεφάλι και να ξαπλώσει στο πάτωμα. Το έκανε χωρίς αντίσταση.

Στη συνέχεια, φέρεται να είπε: «Πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Ο μαθητής χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του, το οποίο βρήκε στο σπίτι και είχε μαζί του και 4 βόμβες μολότοφ.


«Στη λίστα είναι και δύο φίλοι μου»

Ενας μαθητής, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα του 14χρονου μίλησε στο Informer.

- Δεν ξέρω γιατί ήταν το όνομά μου στη λίστα και αναρωτιέμαι. Όλο το σχολείο με ξέρει, αλλά δεν τον ήξερα , τον ήξερα μόνο από την όψη. Ξέρω κάποια παιδιά που σκοτώθηκαν. Στη λίστα είναι και οι δύο φίλοι μου , αλλά ευτυχώς δεν τους πυροβόλησε. Είμαστε όλοι πολύ συγκλονισμένοι. Αυτή είναι μια τραγωδία - είπε ο Đ. SH. για τον Informer.

Μαθητές σχολείων, δάσκαλοι, γονείς, πολίτες και δημόσια πρόσωπα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (3/5) μπροστά στο σχολείο και ανάμεσά τους και μαθητές που ήταν στη λίστα των φόνων, αλλά ευτυχώς κατάφεραν να αποφύγουν την τραγωδία.


«Αντί να με θάψει, θα την θάψω»

Συγκλονίζει ο παππούς μια κοπέλας, ένα από τα θύματα του 14χρονου. Αντί να με θάψει, θα την θάψω, λέει και συνεχίζει συντετριμμένος: «Έβαλε φόρεμα σήμερα το πρωί και πήγε να βγάλει φωτογραφία». Το τραγικό της υπόθεσης, όπως διηγείται ο ηλικιωμένος, συντετριμμένος, είναι πως η κοπέλα την προηγούμενη μέρα ήταν εκδρομή στην Θεσσαλονίκη και πως αν καθόταν ακόμα μια μέρα στην εκδρομή, δεν θα είχε τωρα δολοφονηθεί.

Ο πατέρας ενός κοριτσιου που σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία ενός συμμαθητή της (σ.σ. τραυματίστηκε στο πόδι), περιγράφει την σκηνή του μακελειού όπως τη μετέφερε η κόρη του.

Όπως είπε ο Μίλαν, ο 14χρονος μπήκε στην τάξη της ιστορίας και πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα στράφηκε προς τους συμμαθητές του. Κάποια παιδιά κρύφτηκαν κάτω από τα θρανία, με τον 14χρονο να στρέφει το όπλο σε αυτούς και να συνεχίζει να πυροβολεί μέχρι να προχωρήσει στην επόμενη τάξη.

- Πρώτα άκουσαν πυροβολισμούς, όλοι νόμιζαν ότι ήταν κροτίδες. Όμως η έκφραση της δασκάλας άλλαξε, φαινόταν να καταλαβαίνει τι συνέβαινε. Μετά ξέσπασε στην δική της τάξη. Δύο κορίτσια χτυπήθηκαν και έπεσαν στον πάγκο σαν να κοιμόντουσαν. Το αγόρι που πυροβολήθηκε στο πόδι έτρεξε πρώτο και ακολούθησε η κόρη μου. Την κοίταξε στα μάτια, αλλά το όπλο ήταν στραμμένο προς τα έξω. Είδε όταν πυροβόλησε ένα κοριτσάκι στο κεφάλι. Ο φίλος της που έμεινε στην τάξη είπε ότι κρύφτηκαν κάτω από τα θρανία και ότι πήγε και πυροβόλησε κάτω από τα θρανία.Ήταν 23 από αυτούς στο σχολείο. Η κόρη μου επέζησε επειδή αντέδρασε γρήγορα και καθόταν στον πρώτο πάγκο, έτσι έτρεξε έξω από τους πρώτους - λέει ο πατέρας του κοριτσιού που επέζησε και προσθέτει ότι από την πόρτα είδε το σώμα του Ντράγκαν, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας στο σχολείο και ήταν αγαπητό πρόσωπο.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια