HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ζήσης Ζάννας Υποψήφιος βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Προτεραιότητά μας μια δημοκρατική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση


Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη, ο αυταρχισμός, η αναχρονιστική λογική, η απαξίωση των δημόσιων θεσμών εκπαίδευσης, του σχολείου και του πανεπιστημίου – προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης – αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών είναι στοιχεία που κυριάρχησαν στον χώρο της παιδείας.

Πλήθος αντιεκπαιδευτικών διατάξεων μέσα από νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση και ψηφίστηκαν στη βουλή μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, βρήκαν σθεναρή αντίσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κυρίως από την ίδια την κοινωνία, τους μαθητές, τους φοιτητές και σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα. Διατάξεις που έθεταν ως αφορμή τη δήθεν αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, αλλά ουσιαστικά ήταν συνεπείς στη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ. του κ. Μητσοτάκη, για να οδηγήσουν στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που οδηγεί τεχνηέντως τα παιδιά μας στην ιδιωτική εκπαίδευση, η περιβόητη αριστεία, η θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η απαράδεκτη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η διαγραφή φοιτητών είναι κάποια από όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Συγχρόνως, η έλλειψη κτιριακών υποδομών και κατάλληλων σχολικών κτιρίων και η κακή κατάσταση των υπαρχόντων που είναι μέριμνα του Υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο. Και στην Πιερία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένως την παρέμβαση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για σχολικά κτίρια που έχουν σοβαρά προβλήματα και για ακατάλληλους χώρους διδασκαλίας που πρέπει να αναβαθμιστούν.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που δημιουργεί ένα απαρχαιωμένου και απαξιωμένο δημόσιο σχολείο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια συμπεριληπτική δημοκρατική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, με κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και την εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος με στόχο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το πρόγραμμά του δεσμεύεται για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο με την ένταξη όλων των υπαρχόντων τύπων λυκείων, την αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ, τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, τον διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας, την αύξηση κατά 15% του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα με αναβάθμιση του απολυτηρίου και καθιέρωση της Γ΄ Γενικού Λυκείου ως τάξης κυρίως προετοιμασίας, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επίσης, για την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προέκυψαν από αφυπηρετήσεις στα ΑΕΙ και ΕΚ από το 2018 και προγραμματισμός τετραετίας, με στόχο το διπλασιασμό των καθηγητών/-τριών και ερευνητών/-τριών, διετή προγράμματα στα πανεπιστήμια με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά των αποφοίτων των ΕΠΑΛδωρεάν μεταπτυχιακές σπουδέςκατάλληλα κτίρια και επαρκή εξοπλισμό με αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, με θεμέλιο την αντιπροσωπευτικότητα και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ανάδειξη των οργάνων, την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την αξιολόγηση, ένα Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας, την σύνδεση επαγγελματικών προσόντων με την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου σπουδών και την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη διακυβέρνηση της χώρας και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα η παιδεία θα αποτελεί ουσιαστική επένδυση στο μέλλον, στη νέα γενιά μέσα από τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια