HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η ώρα της κρίσης για τον Φρέντι Μπελέρη


Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 22 Μαΐου ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Χειμάρρας Διονύσιος-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις αλβανικές αρχές για εξαγορά ψήφων τρεις μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα.

Το κατηγορητήριο για τον Φρέντι Μπέλερη

Το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας Αυλώνας, που δημοσίευσε ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel «καίει» τον Μπελέρη, καθώς υπάρχουν οπτικά και ηχητικά πειστήρια για την εξαγορά ψήφων.

Όπως σημειώνει το κατηγορητήριο, από τις 8 Μαΐου ο Φρέντι Μπελέρη, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση της αστυνομίας με βίντεο και ήχο, μετά από καταγγελία ενός μάρτυρα ότι του υποσχέθηκε χρήματα για την εξαγορά ψήφων.

Τα χρήματα που θα έδινε αφορούσαν 12 άτομα, για τα οποία θα γινόταν έλεγχος από την ομάδα του Μπελέρη ώστε να διασφαλίσει ότι θα έπαιρνε τις ψήφους. Τελικά μόνο 8 από τα 12 άτομα πιστοποιήθηκαν ότι θα ψήφιζαν Μπελέρη, έναντι 50 ευρώ το άτομο.

Με εισαγγελική εντολή έγινε χρήση καμερών και μικροφώνων για την τεκμηρίωση του αδικήματος, το οποίο διαπράχθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία εντός της τουαλέτας, όπου ο Φρέντι Μπελέρι με τους συνεργάτες του παρέδωσαν την προκαταβολή για τις ψήφους.

Στα στοιχεία δεν υπάρχει καταγραφή από την παράδοση των χρημάτων, καθώς ο χώρος που επιλέχθηκε για την συναλλαγή δεν είχε παγιδευτεί με κάμερα, κι έτσι υπάρχει μόνο ηχητικό υλικό, σύμφωνα με το ανακριτικό υλικό.

Φρέντι Μπέλερης: Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη

Η σύλληψη του Μπελέρη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, που μίλησαν για διώξεις της μειονότητας από την κυβέρνηση Ράμα.

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση για την σύλληψη του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Φρέντι Μπελέρη.

Από την πλευρά της Αλβανικής Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της σύλληψης, ενώ κατηγόρησε την Ελληνική Κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αλβανίας με παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές.

Η στάση του Ράμα

Με το κλίμα να έχει γίνει ιδιαίτερα βαρύ, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Ράμα δήλωσε ότι θα μιλήσει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, θέλοντας να μην προκαλέσει έτσι παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ότι και η έκδοση απόφασης για την παράταση της κράτησης του Μπελέρη ή μη, θα γίνει μετά τις ελληνικές εκλογές, κάτι που δείχνει τουλάχιστον εργαλειοποίηση της σύλληψης από την πλευρά του Ράμα.

Οι «δουλειές» στη Χειμάρρα

Γνώστες των γεγονότων, μιλούν για «μπίζνες» κι όχι πολιτικές ή εθνοτικές διαφορές στο ζήτημα της σύλληψης Μπελέρη, με το βλέμμα να εστιάζεται στις αγοροπωλησίες του φιλέτου των ακτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Χειμάρρας και τις επενδύσεις που είναι να γίνουν στην περιοχή.

Σε περίπτωση που παραταθεί η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, τότε μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να τον αποπέμψει από το αξίωμα του Δημάρχου, ενώ αν δεν γίνει αυτό τότε με την απόφαση του δικαστηρίου, θα φανεί τι θα γίνει. Σε περίπτωση που καταδικαστεί τότε στον Δήμο προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές για να καλυφθεί θέση του Δημάρχου.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το τι θα πει ο Έντι Ράμα από Δευτέρα, για την υπόθεση και πώς θα το εργαλειοποιήσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην διευθέτηση των διμερών ζητημάτων.

Μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές, καθώς κέρδισε τους 55 από τους 61 Δήμους της χώρας, ο Έντι Ράμα αναμένεται να σκληρύνει την στάση του απέναντι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν υπάρχει κενό εξουσίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια