HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε στο Αβαείο με τη χρυσή άμαξα – Δείτε live την τελετή στέψης


Στο Αβαείο του του Γουέστμινστερ έφτασε ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’, συνοδευόμενος από την βασίλισσα Καμίλα, σε μία χρυσή άμαξα, φορώντας έναν λευκό μανδία, για να ξεκινήσει η τελετή της στέψης του. Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι συγκεντρωμένα στη Βρετανία γι’ αυτή την ιστορική στιγμή που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το Λονδίνο:
Το τελετουργικό
1. Αναγνώριση. Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος θα σταθεί δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τον παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι θα αναφωνούν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος. Ο Κάρολος θα δώσει όρκο στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος θα του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

3. Χρίσμα. Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη. Στον βασιλιά θα δοθούν δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου θα τοποθετηθεί και το δαχτυλίδι της Στέψης. ‘Όταν όλα τα κοσμήματα θα έχουν φορεθεί από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

5. Ενθρόνιση. Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές…».

6. Φόρος Τιμής. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

Το πρόγραμμα
12:20 μ.μ.: Η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο.

12:53 μ.μ.: Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 μ.μ.: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και αρχίζει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ.: Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα, χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ.: Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 μ.μ: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους Κήπους του Παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 μ.μ.: Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού για να χαιρετήσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το Παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι προσκεκλημένοι και η ελληνική εκπροσώπηση
Οι προσκλήσεις των καλεσμένων στην φαντασμαγορική τελετή έχουν αποσταλεί εδώ και μήνες.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, την στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθήσουν από κοντά 2.000 άτομα, από βασιλικές οικογένειες και αρχηγούς κρατών, μέχρι celebrities, ενώ 450 θα είναι οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι του Παλατιού.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων, θα είναι οι:

-Πρίγκιπας Αλβέρτος πριγκίπισσα Σαρλίν, του Μονακό.

-Ο διάδοχος του θρόνου Akishino και η διάδοχος πριγκίπισσα Kiko, της Ιαπωνίας.

-Πρίγκιπας Φρειδερίκος και Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας.

-Βασιλιάς Carl XVI Gustav και η διάδοχος πριγκίπισσα Victoria, της Σουηδία.

-Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια, της Ισπανία.

-Ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η διάδοχος πριγκίπισσα Mette-Marit, της Νορβηγίας.

-Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, του Λουξεμβούργου.

-Η Άννα-Μαρί, ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ από την Ελλάδα.

-Βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας.

-Βασιλιάς Tuheitia και ο Makau Ariki Atawhai, βασιλιάδες των Μαορί

-Ο πρωθυποργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και η σύζυγος του, Akshata Murthy, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του.

-Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf

-Ξένοι αρχηγοί κρατών με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τόνγκα, το Τουβαλού, το Βανουάτου, την Κύπρο, τη Μάλτα και πολλές ακόμη χώρες.

Οι ηγέτες που θα δώσουν το παρόν

H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα.

-Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας

-Ferdinand Marcos Jr. και η Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Φιλιππίνων

–Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι παρών, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη στέψη.

-Ο Πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς και η γενική κυβερνήτης Ντάμ Σίντι Κίρο της Νέας Ζηλανδίας

Οι διάσημοι που θα παραυρεθούν

-David και η Victoria Beckham

-Joanna Lumley

-Stella McCartney

-Rowan Atkinson

-Bear Grylls

Επιπλέον, την τελετή Στέψης από κοντά θα την παρακολουθήσουν και 450 ήρωες COVID και βασικοί εργαζόμενοι στο Παλάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στη λίστα καλεσμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο σπίτι του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον Manju Malhi, έναν επαγγελματία σεφ που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής από απόσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Αστακός» το Λονδίνο με σχεδόν 30.000 αστυνομικούς
Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι προετοιμασμένες για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ η βρετανική αστυνομία θα αναπτύξει 11.500 άνδρες στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, κάγκελα έχουν τοποθετηθεί ήδη από τους δρόμους που θα περάσει το βασιλικό ζευγάρι.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια