HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στρεπτόκοκκος: Θετικά άλλα 6 παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ


Έξι επιπλέον παιδιά βρέθηκαν θετικά σε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε την Κυριακή 11/6 τη ζωή του από το βακτήριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, ενώ διενεργείται έλεγχος βάσεις πρωτοκόλλου όπου ελέγχονται και οι επαφές τους.

Υπογραμμίζεται ότι στη χώρα μας έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Στρεπτόκοκκος: Η εντολή του ΕΟΔΥ σε όλα τα νοσοκομεία

Στην Ελλάδα, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Επίσης, εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ποια εποχή κορυφώνεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τι γίνεται με τον στρεπτόκοκκο σε άλλες χώρες

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα.

Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια