HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΥψηλές θερμοκρασίες: Ποια προβλήματα υγείας πυροδοτούν


Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία μας και μπορεί οδηγήσει σε θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από όλες τις φυσικές καταστροφές, η υπερβολική ζέστη είναι ο Νο. 1 δολοφόνος, καθώς σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τους τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους μαζί.

«Αυτό που είναι πιο προβληματικό με τη ζέστη είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο κλιματικό ζήτημα γιατί σκοτώνει πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι εντυπωσιακό όπως ένας τυφώνας. Απλώς συμβαίνει όλη την ώρα, επομένως είναι ύπουλο», δήλωσε στο CNN, ο επιδημιολόγος Tarik Benmarhnia του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, υπάρχει μια αύξηση 74% στους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη από το 1980, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021. Με τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιδεινωθούν και τα κύματα καύσωνα θα διαρκέσουν περισσότερο, επηρεάζοντας περιοχές  που δεν τους έχουν συνηθίσει.

Οι περισσότεροι θάνατοι και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να αποφευχθούν. Τρεις από τις πιο κοινές καταστάσεις που πρέπει να προσέχετε είναι η αφυδάτωση, η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, λέει ο Benmarhnia.

Αφυδάτωση

Το σώμα σας χρειάζεται νερό και άλλα υγρά για να λειτουργήσει. Όταν χάνετε περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνετε, αφυδατώνεστε. Η ήπια ή μέτρια αφυδάτωση αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση περισσότερων υγρών, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα σας δεν σας ενημερώνει πάντα αρκετά νωρίς ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό. Μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε διψασμένοι, έχετε μείνει πίσω στην αναπλήρωση υγρών. Οι ηλικιωμένοι συχνά δεν αισθάνονται δίψα μέχρι να αφυδατωθούν.

Οι ειδικοί λένε, ότι όταν πρέπει να είστε έξω στη ζέστη, είναι σημαντικό να πίνετε υγρά ακόμη και πριν βγείτε έξω, διαφορετικά μπορεί να μην είστε σε θέση να καλύψετε αυτό που χρειάζεται το σώμα σας.

Ενώ βρίσκεστε έξω, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε ή ασκείστε στη ζέστη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν να πίνετε ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον κάθε 15 έως 20 λεπτά.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Θερμοπληξία

Η «πιο ανησυχητική συνέπεια» της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, είπε ο Δρ. Scott Dresden, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Οι διακοπές ρεκόρ θερμότητας και ρεύματος δημιουργούν «την τέλεια καταιγίδα», λέει καθηγητής. Με τη θερμοπληξία, το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Σε κανονικές θερμοκρασίες, το σώμα σας χάνει νερό μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής και της μετάβασης στην τουαλέτα. Όταν όμως η υγρασία ξεπερνά το 75%, η εφίδρωση γίνεται αναποτελεσματική. Το σώμα μας μπορεί να εκπέμψει θερμότητα μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας.

Εάν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται γρήγορα, ο φυσικός μηχανισμός ψύξης – ο ιδρώτας – αποτυγχάνει. Η θερμοκρασία ενός ατόμου μπορεί να ανέλθει σε επικίνδυνους βαθμούς μέσα σε μόλις 10 ή 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα όπως οι β-αναστολείς και αντικαταθλιπτικά και τα παιδιά μπορούν όλοι να έχουν δυσκολότερο χρόνο με τη ρύθμιση της θερμότητας. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, όπως μπορεί να είναι αφυδατωμένο ή υπερβολικά ντυμένο για τη ζέστη.

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος έχει κοκκινίλες στο δέρμα του, φαίνεται να αναπνέει γρήγορα ή παραπονιέται για πονοκέφαλο, οδηγήστε τον στη σκιά ή στο κλιματιστικό. Τοποθετήστε δροσερό νερό, παγοκύστες ή βρεγμένες πετσέτες γύρω από το λαιμό, το κεφάλι, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα τους. Και ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ένα άτομο που έχει θερμοπληξία μπορεί να ιδρώσει πολύ ή και καθόλου. Μπορεί να μπερδευτούν ή να λιποθυμήσουν και μπορεί να εμφανίσουν επιληπτικές κρίσεις. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η θερμοπληξία μπορεί γρήγορα να βλάψει τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα γρήγορους παλμούς της καρδιάς και διακοπή λειτουργίας του σώματος.

Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα θερμοπληξίας φορώντας φαρδιά, ελαφριά ρούχα. Φοράτε επίσης αντηλιακό. Τα άτομα που έχουν καεί από τον ήλιο έχουν λιγότερη ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.  Προσπαθήστε να αποφύγετε να εργάζεστε έξω ή να ασκείτε τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας. Αφήστε τον εαυτό σας να εγκλιματιστεί σε υψηλές θερμοκρασίες πριν ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη ακραία άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Θερμική εξάντληση

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει πολύ νερό ή αλάτι λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης. Συνήθως, αυτό μπορεί να συμβεί όταν εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία ή εάν συμμετέχετε σε έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο.

Τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης μπορεί να περιλαμβάνουν δροσερό ή υγρό δέρμα με εξογκώματα, έντονη εφίδρωση, αίσθημα λιποθυμίας ή κούρασης, ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλο ή ναυτία.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχετε θερμική εξάντληση, ξεκουραστείτε στη σκιά ή στον κλιματισμό. Πίνετε δροσερό νερό. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Πώς να παραμείνετε υγιείς στη ζέστη

Οιυψηλές θερμοκρασίες μπορούν να συνδεθούν με τουλάχιστον 17 αιτίες θανάτου, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με προβλήματα καρδιάς και αναπνοής, αλλά επίσης περιλαμβάνουν αυτοκτονία, πνιγμό και ανθρωποκτονία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υπερβολική ζέστη μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, προβλήματα για τις εγκύους και κακή έκβαση του τοκετού.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, ειδικά τα άτομα με χρόνια νοσήματα, στις υψηλές θερμοκρασίες, να προσέχουν και να προστατεύονται ακόμη περισσότερο.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια