HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μουσειολογική και Μουσειογραφική Μελέτη για τη δημιουργία και λειτουργία νέου Μουσείου Ποντίων Πιερίας


Μετά από αμέτρητες ώρες συζητήσεων, επαφών και διεργασιών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρέλαβε τη μελέτη ενός νέου Μουσειολογικού και Μουσειογραφικού προγράμματος, που θα καταστήσει το νέο Μουσείο Ποντίων Πιερίας σύγχρονη και βιώσιμη μονάδα πολιτισμού.

Η μελέτη, που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας) και την σημαντική συμβολή του αγαπητού μέλους του συλλόγου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας. Σοφίας Μαυρίδου, προσφέρει τη θεματική οργάνωση και τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε το Μουσείο να στεγάσει μια νέα, εθνογραφική προσέγγιση της ιστορικής κληρονομιάς των Ποντίων της Πιερίας, αλλά και να αναπτύξει δραστηριότητες και υπηρεσίες που θα συμβάλουν στη βέλτιστη διαχείριση των τοπικών πολιτισμικών πόρων, ενώ, παράλληλα, θα προάγουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα.

%Ce%A0%Ce%A1%Ce%9F%Ce%A3%Ce%A7%Ce%95%Ce%94%Ce%99%Ce%9F 002

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου.

Η Συλλογή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας πλαισιώνεται από αξιόλογο αριθμό μαρτυριών και προσωπικών αφηγήσεων, και αυτό είναι που την κάνει μοναδική και πολλαπλώς αξιοποιήσιμη! Πρωταγωνιστές στο πρωτότυπο πολυεπίπεδο αφήγημα της νέας έκθεσης είναι οι μνήμες των αντικειμένων που φέρνουν στο προσκήνιο την τραυματική εμπειρία του εκπατρισμού και τα βιώματα της μετεγκατάστασης. Τα κειμήλια της Συλλογής συνδέονται με ιστορίες που αφορούν τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, αποτελούν στοιχεία για τη ζωή στις πατρίδες που άφησαν πίσω τους, αλλά και για τους νέους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν.

Στόχος της επανέκθεσης της Συλλογής δεν είναι μόνο να παραθέσουμε στο κοινό τα τεκμήρια που περιλαμβάνει, αλλά κυρίως να παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους οι κάτοχοί τους τα επέλεξαν για να τους συνοδεύσουν στο περιπετειώδες ταξίδι τους, να αναδείξουμε τη χρήση και την αξία που είχαν αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα, στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Πιερία, αλλά και να επιχειρήσουμε να μάθουμε περισσότερα για τη διαδρομή που ακολούθησαν, άνθρωποι και αντικείμενα, στη διάρκεια του χρόνου μέχρι σήμερα.

Το εκθεσιακό αφήγημα είναι οργανωμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες: ιστορία, ταξίδι, νέα πατρίδα και μνήμη. Για να το ακολουθήσουν, οι επισκέπτες εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον που συνδυάζει τα φυσικά και τα ψηφιακά εκθέματα και λειτουργεί ως αφορμή για να αναζητήσουν ποικίλες πτυχές του υλικού και άυλου Ποντιακού Ελληνισμού.

Την μελέτη παρουσίασε η Ιστορικός-Αρχαιολόγος κα. Χρύσα Κοντάκη η οποία μαζί με την Αρχιτέκτονα κα. Στεφανία Τριανταφύλλου πραγματοποίησαν.

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας ενημερώνει τα μέλη τους φίλους και δωρητές του συλλόγου ότι μετά το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί δημόσια η παρουσίαση της μελέτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια