HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο δήμαρχος Μόσχας καλεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους - Φόβος για επιθέσεις από τη Wagner


Προελαύνουν βόρεια, προς τη Μόσχα, χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, οι δυνάμεις της Wagner, έχοντας φτάσει πλέον σε 300 χιλιόμετρα απόσταση από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν μπλόκα και ακροβολίζονται με πολυβόλα σε στρατηγικά σημεία της νότια της Μόσχας για να παρεμποδίσουν τους άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης του Πριγκόζιν.

Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν θέσεις μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλων στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες της εφημερίδα Vedomosti. Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λιπέτσκ Ιγκόρ Αρταμόνοφ, περιοχής ανάμεσα στο Βορονέζ και της Μόσχας, επιβεβαίωσε ότι η Βάγκνερ μετακινεί εξοπλισμό στην περιοχή και έχει στόχο να συνεχίσει βόρεια με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων και του κινδύνου για τους πολίτες, ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν κήρυξε αργία για τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

mosxa

Η Δευτέρα κηρύχθηκε αργία στη Μόσχα

Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν κήρυξε την 26η Ιουνίου μη εργάσιμη ημέρα στη Μόσχα

Η Μόσχα έχει κηρύξει τη Δευτέρα μη εργάσιμη ημέρα, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν στο κανάλι του στο Telegram.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, αποφάσισα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού στρατηγείου να κηρύξω τη Δευτέρα μη εργάσιμη ημέρα - με εξαίρεση τις αρχές και τις επιχειρήσεις του συνεχούς κύκλου, το αμυντικό και βιομηχανικό συγκρότημα και τις υπηρεσίες της πόλης», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Σομπιάνιν κάλεσε τους Μοσχοβίτες να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Προειδοποίησε επίσης για πιθανές διακοπές της κυκλοφορίας σε ορισμένες γειτονιές και σε δρόμους.

«Αναφέρετε εγκαίρως στο 112 για μη φυσιολογικές καταστάσεις και περιστατικά», πρόσθεσε.

Στη Μόσχα ισχύει καθεστώς αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Προηγουμένως ανακοινωθείσες μαζικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί στην πόλη. Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.

Νωρίτερα, το BBC επιβεβαίωσε ως γνήσιο βίντεο που δείχνει μια φάλαγγα οπλισμένων οχημάτων της Wagner να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος συνδέει το Βορονέζ με τη Μόσχα μέσω του Λιπέτσκ.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λιπέτσκ ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, είτε με δημόσια οχήματα είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης καυχήθηκε το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα είπε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ' οδόν προς το Ροστόφ. Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».

Να σημειωθεί ότι το Ροστόβ-ον-Ντον, που έχει καταληφθεί από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Wagner, αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου. Πάντως, ομάδα Τσετσένων του Καντίροφ διακρίνεται σε βίντεο έξω από το Ροστόφ.

Πληροφορίες λένε ότι το αεροπλάνο του Πούτιν έφυγε από τη Μόσχα

Υπήρξαν πολλές αναφορές ότι το προεδρικό αεροπλάνο του Πούτιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας στις 14:16 ώρα Μόσχας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightRadar, το αεροπλάνο έφτασε στην περιοχή Tver - περίπου 180 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και όπου ο Πούτιν έχει κατοικία - πριν εξαφανιστεί από το σύστημα.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν ο Πούτιν ήταν στο αεροπλάνο και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο πρόεδρος «εργάζεται στο Κρεμλίνο».

Πούτιν: Υπέγραψε νόμο που προβλέπει κράτηση για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει τη φυλάκιση για 30 ημέρες όσων παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί.

Επισήμως στη Ρωσία δεν έχει επιβληθεί ακόμη στρατιωτικός νόμος.

Αντιθέτως, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου επιβλήθηκε «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», συνέπεια της ανταρσίας της Wagner.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικός νόμος είναι ήδη σε ισχύ στις κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες της Ουκρανίας όπως η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια.

Το κείμενο της νέας νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν δεν ορίζει συγκεκριμένες παραβιάσεις του στρατιωτικού νόμου, αλλά πιθανόν αφορά αδικήματα που δεν θα τιμωρούνταν εν καιρώ ειρήνης, όπως οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ή η άρνηση στην εργασία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν ένα άτομο βρίσκεται σε όχημα κατά παράβαση του στρατιωτικού νόμου, το όχημα μπορεί να κατασχεθεί.

Φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων στο Βορονέζ

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν μεταβεί σε εγκατάσταση δεξαμενής καυσίμων στην περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης σύμφωνα με το Reuters.

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια στο Telegram κάνουν λόγο για πυρκαγιά και έχουν κοινοποιήσει πλάνα που δείχνουν μαύρο καπνό στην περιοχή

Δεν ήταν σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμένη καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της ομάδας Wagner, σύμφωνα με τον «Guardian».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια