HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Καρχαρίες εθισμένοι στην κοκαΐνη στη Φλόριντα - Η περίεργη συμπεριφορά τους


Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνουν οι καρχαρίες που κολυμπούν στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, καθώς ενδέχεται να τρώνε δέσμες κοκαΐνης που πετάχτηκαν στον ωκεανό από λαθρέμπορους ναρκωτικών που τις έστελναν στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη New York Post, με τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που κάθε χρόνο, είτε ξεβράζονται στις παραλίες, είτε ανασύρονται από τον ωκεανό από τις αρχές, ο θαλάσσιος βιολόγος Tom Hird θέλησε να διερευνήσει αν οι καρχαρίες έχουν καταπιεί κοκαΐνη ή όχι στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής σειράς «Cocaine Sharks» - η οποία θα κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της αγαπημένης «Shark Week» του Discovery Channel την επόμενη εβδομάδα.


Ο Hird και η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Tracy Fanara διεξάγουν μια σειρά από πειράματα σε καρχαρίες στα ανοικτά των Florida Keys, όπου οι ψαράδες φέρονται να έχουν διηγηθεί ιστορίες για ψάρια που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά.

«Το σημαντικότερο θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χημικές ουσίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα παράνομα ναρκωτικά εισέρχονται στους ωκεανούς και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα» είπε ο Χιρντ στο Live Science.

Απίστευτη διαπίστωση μετά από πείραμα σε καρχαρίες

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Χιρντ και η Φαντάνα έκαναν καταδύσεις και παρατήρησαν πως κάποιοι καρχαρίες ενεργούσαν περίεργα. Για παράδειγμα, ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, είδος που συνήθως αποφεύγει τους ανθρώπους, έσπευσε ακριβώς πάνω τους και φαινόταν να κολυμπά λοξά. Στα 60 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ένας σταχτοκαρχαρίας (sandbar sharks) εθεάθη να κολυμπά κυκλικά, δείχνοντας να είναι προσηλωμένος σε ένα αντικείμενο που δεν υπήρχε, όπως αναφέρεται στην εκπομπή.


Στη συνέχεια, δοκίμασαν πώς αντιδρούσαν οι καρχαρίες στα πακέτα που έριξαν στο νερό, τα οποία ήταν παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα με δέματα κοκαΐνης. Στο πείραμα, τοποθέτησαν τις ψεύτικες μπάλες δίπλα σε ομοιώματα κύκνων και είδαν με έκπληξη τους καρχαρίες να κατευθύνονται κατευθείαν προς τις μπάλες και να τις δαγκώνουν - με έναν καρχαρία μάλιστα να κολυμπάει μακριά με μία από αυτές.

Στη συνέχεια, ο Χιρντ και η Φαντάνα επιχείρησαν να αναπαραστήσουν ηθικά τη σωματική έξαρση της κοκαΐνης με μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη μπάλα ψαρόσκονης για να προκαλέσουν μια μαζική απόκριση ντοπαμίνης από τους καρχαρίες.

Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν, σύμφωνα με το Live Science. «Νομίζω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ένας καρχαρίας εάν καταναλώσει κοκαΐνη», λέει ο Χιρντ στην εκπομπή. «Τους δώσαμε αυτό που νομίζω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. [Αυτό] έβαλε φωτιά στον εγκέφαλό τους. Ήταν τρελό», πρόσθεσε.

Για το τελικό τους πείραμα, έριξαν από ένα αεροπλάνο μπάλες κοκαΐνης για να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά θα μπορούσαν πραγματικά να εισέλθουν στο οικοσύστημα του καρχαρία. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πολλά είδη καρχαριών έκαναν στροφή προς τις απομιμήσεις. Ο Χιρντ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα πειράματά τους δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν εθισμένοι στα ναρκωτικά καρχαρίες που καταναλώνουν κοκαΐνη στα ανοιχτά της Φλόριντα. Θα πρέπει να επαναληφθούν περισσότερα πειράματα και θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών λόγων για τους οποίους οι καρχαρίες ανταποκρίθηκαν με τέτοιο τρόπο.

«Όμως πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει η κοκαΐνη στον καρχαρία», είπε ο Χιρντ στο Live Science, προσθέτοντας ότι από την περιορισμένη μελέτη που έχει γίνει, διαφορετικά ψάρια φαίνεται να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στην ίδια χημική ουσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια