HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση



Πόλη «φάντασμα» η Νέα Αγχίαλος: Σπασμένες βιτρίνες και ερειπωμένοι δρόμοι μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις


Εικόνες που παραπέμπουν σε καιρό πολέμου επικράτησαν το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) στη Νέα Αγχίαλο όταν έφτασε η φωτιά που ξέσπασε μία ημέρα νωρίτερα στον Βόλο.

Συγκεκριμένα, αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ ισχυρές εκρήξεις.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

agxialos-erimia-1.jpg

agxialos-erimia-3.jpg

Όπως τόνισαν πηγές του ΓΕΑ, δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίζοντας ότι από τη φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Νωρίτερα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι αναζωπυρώσεις των μετώπων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία κάτοικοι των περιοχών Νέας Αγχιάλου, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο, Καστράκι, Κόκκινο και Περίβλεπτο είχαν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

agxialos-erimia-2.jpg

Στην Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου υποδέχτηκε περισσότερα από 1.000 άτομα, καθώς μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Ερειπωμένη πόλη η Νέα Αγχίαλος μετά τις εκρήξεις

Πόλη «φάντασμα» θυμίζει η Νέα Αγχίαλος μετά τις εκρήξεις που έσπειραν τον πανικό σε όλη την περιοχή, με ένα πέπλο σιωπής να καλύπτει τα πάντα το πρωί της Παρασκευής (28/7).

Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις πολεμικού υλικού προκάλεσαν πολλές καταστροφές στην πόλη. Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, κατεστραμμένες προσόψεις σπιτιών και ανοιχτές αυλόπορτες μαρτυρούν ότι κάτι κακό συνέβη στην επαρχιακή πόλη, την οποία αναγκάστηκαν να εκκενώσουν οι κάτοικοι, με τη συνδρομή των Αρχών.

«Η πόλη άδειασε από χθες και σιγά σιγά επιστρέφουν ορισμένοι για να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Νέα Αγχίαλο στις 18:00 το απόγευμα και έφυγαν με ότι μέσο μπορούσαν, αφήνοντας πίσω τους τα αυτοκίνητά τους» σημείωσε ανταποκριτής της ΕΡΤ που κατέγραψε εικόνες από την πόλη «φάντασμα».

«Με τις εκρήξεις πολλοί έφυγαν ξεχνώντας να κλειδώσουν τα σπίτια τους» ανέφερε ο ρεπόρτερ, επισημαίνοντας ότι η πόλη έχει υποστεί σημαντικές ζημιές παρόλο που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ευτύχημα είναι ότι από θαύμα δεν έχουμε κάποιον τραυματία από τις εκρήξεις και το ισχυρό ωστικό κύμα.

ΓΕΑ για εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς

Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Οι πηγές από το ΓΕΑ τονίζουν ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και επισημαίνουν ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια