HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τέμπη: Περίεργη ουσία βρέθηκε στο τρένο – Τι είναι το ξυλόλιο που χρησιμοποιείται στη νοθεία καυσίμων


Νέα στοιχεία συνεχίζουν να έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που συνέβη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι σε ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της realnews, στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (www.edapo.gr), που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο αναφέρεται ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία εντοπίστηκε η χημική ουσία «ξυλόλιο» η παρουσία της οποίας δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Τι είναι το ξυλόλιο

Πρόκειται για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά τουμοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται και στη νοθεία καυσίμων!

Η νοθεία πραγματοποιείται με την ανάμειξη της LPR με απλή αμόλυβδη ή κάποιους αρωματικούς διαλύτες (όπως είναι το τολουόλιο, το ξυλόλιο, το βενζόλιο κτλ. που χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία).

Οι τελευταίοι, παρ’ ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στα αυτοκίνητα των ανυποψίαστων οδηγών, είναι πολύ επικίνδυνοι για το περιβάλλον καθώς είναι καρκινογόνοι και επιβαρύνουν τη φωτοχημική ρύπανση, ενώ είναι και τοξικοί, σε περίπτωση, π.χ., που χυθεί βενζίνη πάνω στο δέρμα.

Η ύπαρξη του ξυλολίου δεν δικαιολογείται, ούτε ως συστατικό αλλά ούτε και από τα πιθανά προϊόντα της καύσης του ελαίου των μετασχηματιστών.

Βέβαια, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός πως τα δείγματα από την εμπορική αμαξοστοιχία λήφθηκαν στις 29 Μαρτίου, δηλαδή ένα μήνα μετά την τραγωδία που «πάγωσε» το πανελλήνιο. Η δειγματοληψία θα έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε 24 ώρες από το δυστύχημα για να εντοπιστούν ίχνη πτητικών ουσιών.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη παρά μόνο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και μετά από αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών και των τεχνικών τους συμβούλων.

Αναπάντητα ερωτήματα

Σχεδόν πέντε μήνες μετά το δυστύχημα πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα σχετικά με τον θάνατο δεκάδων επιβατών του τρένου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών περίπου τα μισά θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα, ενώ μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την καύσιμη ύλη που οδήγησε στην εκδήλωση της φωτιάς η ένταση της οποίας δεν ήταν φυσιολογική.

«Φως» στις συνθήκες που σημειώθηκε η τραγωδία αναμένεται να δώσουν οι μάρτυρες που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον εφιάλτη.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί δύο πορίσματα των κρατικών αρχών στον εφέτη ανακριτή ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων δεν ασχολούνται καθόλου με τα θύματα και τους τραυματίες, σαν να είναι αυτονόητη η αιτία θανάτου.

Παράλληλα, αμφισβητούν πλέον ξεκάθαρα την προβαλλόμενη εξήγηση για την πρόκληση της φωτιάς που ρίχνει όλη την ευθύνη στα έλαια των μετασχηματιστών της ηλεκτρομηχανής.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων αναφέρεται ότι η πυρκαγιά οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, δηλαδή στα υλικά κατασκευής των βαγονιών (υφασμάτινα καθίσματα, ξύλινη επένδυση στα πλαϊνά και στο πάτωμα, αφρολέξ καθισμάτων, πολυεστερικές κουρτίνες), που βρέθηκαν κοντά και πάνω από τον καιόμενο μετασχηματιστή ισχύος της ηλεκτράμαξας της επιβατικής αμαξοστοιχίας IC62.

Αν ισχύει αυτή η θεωρία βασικό ερώτημα παραμένει αν έχει κάνει κάποια ενέργεια ο ΟΣΕ ή η Hellenic Train για να μειώσει τον κίνδυνο παρόμοιου περιστατικού σε δρομολόγιο που γίνεται με ίδιου τύπου ηλεκτρομηχανή.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια