HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νέες οδηγίες από το υπ.Υγείας για τον καύσωνα – Οι ομάδες υψηλού κινδύνου


Το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό του, εξέδωσε οδηγίες με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε
4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 • ηλικιωμένοι
 • μωρά και μικρά παιδιά
 • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
 • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ήκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
 • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
 • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους,
  όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
 • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Για την προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει την με αρ. πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ.3191/14.1.14 (ΑΔΑ: ΒΙΨΠΘΩΣ1) εγκύκλιο με συστάσεις προς το κοινό. Στον κάτωθι ιστότοπο του Υπουργείου αναρτώνται συστάσεις προς ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης του κοινού, οποιαδήποτε ημέρα του έτους σημειωθεί υπέρβαση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τις οποίες μπορεί να ενημερώνεται το κοινό.

Κάνει την εμφάνισή του ο Λίβας

Λίβας είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας για τον ξηρό και πολύ θερμό νοτιοδυτικό άνεμο, που έρχεται να ξεράνει ή να «κάψει» ό,τι έχει γλιτώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτό το φαινόμενο θα ξανακάνει την εμφάνισή του τις επόμενες μέρες που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα καύσωνα το οποίο ξεκινά από σήμερα.

Τα 45άρια, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στη γειτονική Ιταλία, τελικά δεν θα τα γλιτώσουμε. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι στο νέο κύμα καύσωνα που θα πλήξει την Ελλάδα από σήμερα ως και τις 28 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα μείνει σταθερά υψηλή, φτάνοντας μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς… ανάσα θα μας πάει αυτό το διάστημα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τρίτο κύμα καύσωνα που θα ακολουθήσει αυτό που ολοκληρώθηκε χθες.

Το δυσκολότερο διάστημα, σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι από αύριο μέχρι και την Κυριακή οπότε και ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η ΕΜΥ κάνει λόγο για νέα “θερμική έξαρση” την επόμενη εβδομάδα, από Τρίτη ως και Πέμπτη, διάστημα κατά το οποίο αναμένονται ξανά πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται, περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα υπέρβαρα άτομα, όσοι εργάζονται ή ασκούνται σε ζεστό περιβάλλον, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.).

Επιπλέον, κινδυνεύουν τα άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο), καθώς και άτομα τα οποία για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι για να προστατευθούμε από τον καύσωνα, θα πρέπει να παραμένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο (ιδίως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι).

Θα πρέπει να φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, καπέλο που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού και γυαλιά ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια με συγκοινωνιακά μέσα που δε διαθέτουν κλιματισμό (υπάρχει οδηγία τα μέσα μαζικής μεταφοράς να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού), να κάνουμε στη διάρκεια της μέρας πολλά χλιαρά ντους και να τοποθετούμε δροσερά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Να καταναλώνουμε μικρά και ελαφρά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και να λαμβάνουμε άφθονα υγρά -νερά και φρούτα- αποφεύγοντας το αλκοόλ.’Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα άλση της Αθήνας

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στα άλση της Αθήνας αναβάλλονται, ενώ κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο Άλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου θα γίνεται κατόπτευση από drones του Δήμου με θερμική κάμερα που ανιχνεύουν μεταβολές της θερμοκρασίας.

Με τους εργαζόμενους του Δήμου να αποσύρονται από τις εργασίες τους μια ώρα νωρίτερα, λόγω της ανάγκης προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση τροποποιείται το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων. Από σήμερα η αποκομιδή των σκουπιδιών πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00 και, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους αυτές τις ώρες, ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις.

Νέος σφοδρός καύσωνας από σήμερα: Έρχονται 43άρια

«Πρεμιέρα» με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου κάνει σήμερα, Πέμπτη, η νέα φάση του καύσωνα Κλέων που, όπως λένε μετεωρολόγοι, θα μας «συνοδεύσει» μέχρι και τις 27 Ιουλίου με το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιεί έκτακτη ενημέρωση στις 11 το πρωί από ομάδα επιστημόνων για την προστασία από το νέο γύρο μεγάλης ζέστης.

Μοναδικό «διάλειμμα» στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών – με πιο «καυτές» ημέρες το τριήμερο Παρασκευή με Κυριακή – θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα όπου τα θερμόμετρα θα δείξουν 2 με 5 βαθμούς Κελσίου λιγότερους.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τη Δευτέρα θα ακολουθήσει νέα «θερμική έξαρση» τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο, Παρασκευή 21-7-2023μ έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια