HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Θα τελειώσει με καύσωνες ο Ιούλιος; Οι τελευταίες προγνώσεις των μετεωρολόγων


Τετραήμερο break από τα 40άρια - στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές - έως και την Τετάρτη, με έναν νέο καύσωνα να πλησιάζει την Ελλάδα από την Πέμπτη «ψήνοντάς» την και πάλι. Τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ίσως μας συνοδεύσουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στην Ιταλία και Ισπανία, με τον Χάροντα, όπως ονομάζεται ο ιταλικός καύσωνας, να σπάει ρεκόρ θερμοκρασίας και να αγγίζει τους 48 βαθμούς στη Σαρδηνία.

Ο μετεωρολόγος του Mega, κ. Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook πως υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του.

Όπως αναφέρει στην Αττική τα θερμόμετρα θα δείξουν την Πέμπτη τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (μέρος αυτών που αφορούν στην Αθήνα σας παραθέτω και σας εξηγώ διότι στα 1500 μέτρα γίνεται η μελέτη για την κίνηση των αερίων μαζών), μπορούμε να καταλάβουμε τα εξής ακόλουθα :

Ζέστη έως και την Τετάρτη

- Θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.
- Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (προφανώς και στην Αττική) αλλά ασφαλώς και στο Αιγαίο
- Στα Δυτικά επομένως αναμένονται 40-41°C ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα 37-38°C (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίζουν τους 34-35°C, εκτός των Επτανήσων που θα φτάνει στους 38-39°C.

Πιθανός καύσωνας από την Πέμπτη 20/7

- Μελετώντας την εικόνα, από την Πέμπτη 20/7 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23/7, οι θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7.

Αβεβαιότητα στα στοιχεία μετά τις 24/7

- Από τη Δευτέρα 24/7 και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υπο-σενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή (κόκκινη γραμμή).

Πιθανό όμως να έχουμε ένα πολύ θερμό Ιούλιο

- Δοθέντων όλων των παραπάνω αναλύσεων, το συμπέρασμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις 4 ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη.
- Υπάρχει επομένως πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του.
Πότε θα έχουμε 44αρια στην Ελλάδα

Ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι θα ξεπεράσουμε τα 40αρια για τουλάχιστον έξι ημέρες το επόμενο διάστημα. Ο μετεωρολόγος παρουσίασε τον καιρό έως και τις 25 Ιουλίου, τονίζοντας ωστόσο πως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!

Στο μετεώγραμμα που δημοσίευσε, περιγράφονται νέα 40αρια από την Πέμπτη 20/7, ενώ «φωτιά» φαίνεται πως θα πάρει το θερμόμετρο την Κυριακή (23/7) με έως και 44 βαθμούς Κελσίου.Κολυδάς: «Έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά»

Στη δική του ανάρτηση στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή το μελτέμι που έχει ξεκινήσει από σήμερα, Κυριακή, γράφει ότι «το πρώτο ημίχρονο τελείωσε» ενώ για ό,τι μας περιμένει από τα μέσα της εβδομάδας γράφει «έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά».


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τώρα έρχεται ο... καύσωνας

Για ένα κύμα ζέστης που έρχεται μέσα στην εβδομάδα και το οποίο πληροί τα κριτήρια για να να χαρακτηριστεί καύσωνας - σε σχέση με τον Κλεόνα - έκανε λόγο στη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως είπε θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίες θα είναι αυξημένες.

Τα μελτέμια υποχωρούν και περιορίζονται προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε μια νέα άνοδο και θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 με 43 βαθμούς.

Ο κ. Μαρουσάκης ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει καθοριστεί ούτε η διάρκεια ούτε η ένταση του νέου αυτού θερμού κύματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια