HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αποκαλυτικό: Τι πραγματικά περιέχουν τα ρούχα σας (γραφήματα)


Η εκρηκτική ανάπτυξη στην παγκόσμια παραγωγή ενδυμάτων στηρίζεται στα συνθετικά – ιδίως στον πολυεστέρα. Η χαμηλή τιμή του, η οποία επιτρέπει την πώληση φορεμάτων και μπλουζών για λίγα μόνο δολάρια, το έχει καταστήσει το πιο διαδεδομένο ύφασμα στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αλλά ενώ ο πολυεστέρας είναι ελαφρύς ανθεκτικός στους λεκέδες και τις ρυτίδες, είναι επίσης ένα είδος πλαστικού (που προέρχεται από μια χημική αντίδραση στην οποία συμμετέχουν το πετρέλαιο, ο αέρας και το νερό) που μπορεί να χρειαστεί πάνω από 200 χρόνια για να αποσυντεθεί. Το γεγονός αυτό το έχει καταστήσει αλεξικέραυνο για την κριτική των υπερβολών της βιομηχανίας της μόδας, η οποία παράγει έως και το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού.

Μια ματιά στις πρόσφατες δημόσιες γνωστοποιήσεις των κορυφαίων εταιρειών γρήγορης μόδας Shein, Hennes & Mauritz και Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, δείχνει ότι η Shein, ο γίγαντας με έδρα τη Σιγκαπούρη που κατασκευάζει τα περισσότερα ρούχα του σε εργοστάσια στην Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος χρήστης πολυεστέρα.

Το ύφασμα αποτελεί το 64% του μείγματος της έναντι 27% στην Inditex και 21% στην H&M.

Ακολουθεί διάγραμμα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρίες γρήγορης μόδας:Η Shein χρησιμοποιεί επίσης μόνο λιγότερο από 1% ανακυκλωμένο πολυεστέρα, αν και στοχεύει να μεταφέρει τουλάχιστον το 31% των προϊόντων της με βάση τον πολυεστέρα σε ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030.

Η Inditex έχει ως στόχο τη χρήση 100% ανακυκλωμένου ή βιώσιμου πολυεστέρα έως το 2025, παρόλο που μόνο το ένα τρίτο περίπου του πολυεστέρα της κατά την τελευταία χειμερινή σεζόν του 2022 ήταν ανακυκλωμένος. Περίπου τα τρία τέταρτα του πολυεστέρα που χρησιμοποίησε πέρυσι η H&M ήταν ανακυκλωμένος και εργάζεται για την επίτευξη του στόχου του 100% το 2025.

Ακολουθεί διάγραμμα με τα υλικά που χρησιμοποιεί η Shein στα ενδύματά της:
Ο πολυεστέρας έχει επίσης γίνει το ύφασμα επιλογής για τη βιομηχανία της μόδας ευρύτερα.

Το 2021, η ίνα είχε μερίδιο αγοράς 54% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής και μόλις 9 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλωμένου πολυεστέρα κατασκευάστηκαν – ένα ακόμη σημάδι των δυσκολιών στη μετάβαση προς πιο βιώσιμα υλικά.

Ακολουθεί διάγραμμα με την παγκόσμια παραγωγή ινών:
Το πλύσιμο του πολυεστέρα και άλλων συνθετικών υφασμάτων ευθύνεται επίσης για την απελευθέρωση περίπου του 35% των μικροπλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς του κόσμου, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Και παρά τις υποσχέσεις της βιομηχανίας να αυξήσει την ανακύκλωση, οι καταναλωτές εξακολουθούν να πετούν δεκάδες εκατομμύρια ρούχα που καταλήγουν σε χωματερές, φράζουν τις ακτές της Γκάνας ή συσσωρεύονται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Πέρα από τον πολυεστέρα, το βαμβάκι είναι ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται συχνά.

Ενώ είναι ένα φυσικό ύφασμα, που σημαίνει ότι μπορεί να αποσυντεθεί μέσα σε λίγους μήνες, απαιτεί εντατικές εισροές για την καλλιέργεια, την επεξεργασία και τη μετατροπή του σε ρούχα. Οι αγρότες εφαρμόζουν φυτοφάρμακα για μια συμβατική καλλιέργεια, η οποία ενέχει τον κίνδυνο παρασύρσεων και απορροής χημικών ουσιών που μπορεί να μολύνουν ποτάμια ή το έδαφος. Απαιτεί επίσης πολύ νερό – περίπου 2.700 λίτρα (713 γαλόνια), κατά μέσο όρο, για ένα μπλουζάκι.

Πέρυσι, το 92% του βαμβακιού της Inditex προερχόταν από αυτό που η ίδια αποκαλεί προτιμώμενες πηγές – βιολογικά προϊόντα και από προμηθευτές που μεταβαίνουν προς τη βιολογική γεωργία, ανακυκλωμένα υλικά και «Better Cotton», καλλιέργειες πιστοποιημένες από το μεγαλύτερο πρόγραμμα αειφορίας βαμβακιού στον κόσμο. Η εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα φτάσει το 100%. Η H&M λέει ότι προμηθεύεται το 100% του βαμβακιού της από ανακυκλωμένο, βιολογικό και άλλες πιο βιώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Better Cotton.

Η Shein χρησιμοποιεί μόνο 10% βαμβάκι, αλλά έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πρακτικές προμήθειας.

Μια έκθεση του Bloomberg News τον Νοέμβριο του 2022 χρησιμοποίησε εργαστηριακές δοκιμές για να διαπιστώσει ότι τα ενδύματα που παραγγέλθηκαν από τη Shein ήταν κατασκευασμένα από βαμβάκι από το Σιντζιάνγκ, μια περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα που έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού των Ουιγούρων.

Η Shein λέει ότι έκτοτε έχει καθιερώσει ισχυρή ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού βαμβακιού, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ιδιοκτησίας που ενσωματώνει τεκμηρίωση, που δεσμεύεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που έχει μηδενική ανοχή στην καταναγκαστική εργασία.

Αν και σύμφωνα με την Roosmarie Ruigrok, σύμβουλο βιώσιμης μόδας και ιδρύτρια της πλατφόρμας πληροφοριών για την εφοδιαστική αλυσίδα Clean&Unique, οι ετικέτες των ρούχων «δύσκολα διαβάζονται από τους καταναλωτές», οι μάρκες προσπαθούν να είναι πιο οικολογικές.

Η H&M δήλωσε ότι από το 2020, όλο το βαμβάκι της θα προέρχεται από «πιο βιώσιμες πηγές», ενώ η Shein ανακοίνωσε πέρυσι επένδυση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των αλυσίδων εφοδιασμού της. Η Inditex, εν τω μεταξύ, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 100% βιολογικό ή βιώσιμο βαμβάκι στα ρούχα της πριν από το τέλος του έτους, μαζί με μόνο τεχνητές προτιμώμενες κυτταρινικές ίνες – μια φυτική ίνα.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια