HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΔΕΘ 2023: Τα μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Το σχέδιο αυτό θα λάβει υπόψη τις σημερινές αδυναμίες, τις ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα καθορίσει την πορεία της κυβέρνησής του λίγους μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα πλησίασε το 42% με σημαντικό προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι μήνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν δομικές αδυναμίες και προκάλεσαν πληγές που πρέπει να επουλωθούν κατά τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και η κάθοδος των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα την τραγική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δολοφόνος του δεν έχει βρεθεί ακόμη, προκάλεσαν αναταραχή στο κυβερνητικό επιτελείο στην αρχή της νέας θητείας.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Το σχέδιο αυτό θα λάβει υπόψη τις σημερινές αδυναμίες, τις ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, καθώς και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τη Σαρωνίδα.

Ήδη, σε συζητήσεις με στελέχη της Πυροσβεστικής, έχει καταστεί σαφής η ανάγκη για περισσότερα εναέρια μέσα. Παρά το γεγονός ότι φέτος διαθέτει 89 αεροσκάφη, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο, δεν μπόρεσε να τα αναπτύξει άμεσα σε όλα τα μέτωπα. Διδάγματα πρέπει να αντληθούν από το φαινόμενο στην Πάρνηθα, όπου αν και τα αεροσκάφη βρέθηκαν επί τόπου τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αυτή δεν μπόρεσε να ελεγχθεί άμεσα λόγω των ισχυρών ανέμων, των στροβίλων τους, των υψηλών θερμοκρασιών και του ακαθάριστου δάσους.

Το Ταμείο Αποκατάστασης θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διαχείριση των δασών, με κονδύλια για την υλοτομία και τον καθαρισμό, το άνοιγμα περισσότερων ζωνών πυροπροστασίας και άλλα. Ανεξάρτητα από αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει ότι η πολιτεία ήταν παρούσα, οι πολίτες δεν αναζητούσαν ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα και οι εκκενώσεις έγιναν υποδειγματικά.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι πολίτες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους ή συμμετέχοντας σε εθελοντικές ομάδες, όπως αυτές που είδαμε στην Πάρνηθα, δίπλα στους πυροσβέστες.

Μεταρρυθμίσεις και περιορισμένες προσαρμογές

Το πακέτο μέτρων που θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη θα αφορά περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις παρά τα οικονομικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη διατεθεί 1,1 δισ. ευρώ και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιγράφονται ως «στοχευμένες», με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

«Κανένα ευάλωτο άτομο δεν θα μείνει απροστάτευτο», επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, υποδηλώνοντας την εστίαση στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. «Τα περισσότερα οικονομικά μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται», σημειώνουν, αναφερόμενοι στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιανουάριο του 2024, στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός του κράτους, τον οποίο θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βρεθούν στο προσκήνιο της νέας θητείας. Άλλωστε, αυτή ήταν η προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και τώρα ήρθε η ώρα να την υλοποιήσει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια