HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,8% το β' τρίμηνο του έτους


Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΕΠ ο αλυσιδωτός δείκτης όγκου, αυξήθηκε κατά 3,8% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης αλυσιδωτού όγκου του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης αλυσιδωτού όγκου του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η εκτίμηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με τη μέθοδο παραγωγής αυξήθηκε κατά 60,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σε τρέχουσες τιμές και έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια 502 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Η αξία του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου ήταν 271 δισεκατομμύρια 468 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε τρέχουσες τιμές.

Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών κατοίκων αυξήθηκαν κατά 15,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ως αλυσιδωτός δείκτης όγκου. Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 5,3% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 5,1%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 20,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ως αλυσιδωτός δείκτης όγκου, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,0%.

Οι πληρωμές εργασίας αυξήθηκαν κατά 116,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα/μεικτό εισόδημα αυξήθηκε κατά 31,0%.

Ενώ το μερίδιο των πληρωμών εργασίας στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία σε τρέχουσες τιμές ήταν 25,3% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αναλογία αυτή έγινε 34,3% το 2023. Ενώ το μερίδιο του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος/μειωμένου εισοδήματος ήταν 53,3%, έγινε 43,8%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια