HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Περίπου 400 ζευγάρια είχαν εξαπατηθεί από το κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες | Παράνομη υιοθεσία από τα Χανιά στην Κατερίνη


Ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται καθημερινά στο «φως» γύρω από την πρωτοφανή υπόθεση εμπορίας βρεφών, ωαρίων, παράνομων υιοθεσιών και εξαπάτησης ζευγαριών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.

Την ανώτερη δυνατή προθεσμία έδωσε ο ανακριτής Χανίων στους εννέα συλληφθέντες, οι οποίοι στις 7 το πρωί μεθαύριο Κυριακή 13 Αυγούστου, αναμένεται να απολογηθούν σταδιακά για σειρά κακουργηματικών πράξεων που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας, με βάση την ογκώδη δικογραφία των αστυνομικών Αρχών.

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι καταγγελίες για τη δράση και τον τρόπο δικτύωσης της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ απάντηση στην αγωνία μεγάλου αριθμού γυναικών που είχαν προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους στο επίμαχο κέντρο, αλλά και εκείνων που θα προχωρούσαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Νικόλαος Βραχνής.

Ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες, που για μια δεκαετία φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες, έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και έχοντας εκμεταλλευτεί 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων, είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα η Ρουμάνα, που είχε γεννήσει προ ημερών, προσήχθη στον εισαγγελέα Χανίων το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με το βρέφος στην αγκαλιά. Πρόκειται για τη γυναίκα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Μαζί της ήταν και η Ρουμάνα μεσίτρια, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά. Θα ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσουν το βρέφος σε ζευγάρι.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας, η οποία θα διεκπεραίωνε τα πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης του παιδιού και η οποία μέχρι χθες διέφευγε τη σύλληψη.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μαύρο, συνήγορο υπεράσπισης του Χανιώτη μαιευτήρα-γυναικολόγου που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν γονείς. «Ο εντολέας μου έχει την πεποίθηση ότι με την επεξεργασία που θα γίνει θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση, και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα», υποστήριξε ο Μ.Μαύρος.

Η ογκώδης δικογραφία, που έκανε τις ανακριτικές Αρχές να εξαντλήσουν τα περιθώρια του νόμου δίνοντας την ανώτατη δυνατή προθεσμία στους συλληφθέντες, περιλαμβάνει σκληρές ανθρώπινες ιστορίες με φόντο το όνειρο της απόκτησης παιδιού.

Παράνομη υιοθεσία από τα Χανιά στην Κατερίνη

Οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν, μεταξύ άλλων, υπόθεση υιοθεσίας στην Κατερίνη. Η θετή μητέρα ομολόγησε στους αστυνομικούς πως Ρουμάνα μεσίτρια από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2022, εξάλλου, μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκαν τέσσερις τετελεσμένες παράνομες υιοθεσίες ή απόπειρες. Εβδομήντα μία γυναίκες ήταν συστηματικά δότριες ωαρίων και 98 τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες.

Ενδεικτική της βιομηχανοποίησης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την εγκληματική οργάνωση είναι η περίπτωση αλλοδαπής που ήταν μεταξύ των τριάντα που προσήχθησαν στην Ασφάλεια Χανίων. Είχε έξι παιδιά και έγινε δύο φορές παράνομα παρένθετη μητέρα.

Παρέμβαση της Εθνικής Αρχής

Την ώρα που δεκάδες γυναίκες που είχαν προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων στο επίμαχο κέντρο στα Χανιά και μεγάλος αριθμός ζευγαριών είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για εξωσωματική γονιμοποίηση και βρέθηκαν κυριολεκτικά “στον αέρα”, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με ανακοίνωσή της απαντά στις αγωνίες τους.

Σε ανακοίνωσή της που υπογράφει ο πρόεδρός της Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, τονίζει ότι «η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι σε επαφή με τον γυναικολόγο αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας, τους εμβρυολόγους και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».

Πώς προσέγγισαν γυναίκα από την Καλαμάτα

Νεαρή γυναίκα από την Καλαμάτα επικοινώνησε με το neakriti.gr καταγγέλλοντας πως η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει προκειμένου να την εκμεταλλευτεί ως δότρια ωαρίων. Σύμφωνα με όσα ανάφερε, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και μέσα από σελίδα στο Facebook της πρότεινε να γίνει δότρια ωαρίων.

Η υπάλληλος του κέντρου τής είπε ότι ψάχνουν για δότριες οι οποίες θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην είναι παντρεμένες είτε να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η νεαρή γυναίκα, που ήδη έχει ένα παιδί, μπήκε στη διαδικασία της συναλλαγής και συνεργασίας, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παράνομο του πράγματος. Υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου της κατέθεσε στον προσωπικό της λογαριασμό.

Εν συνεχεία συνεννοήθηκαν για την ημερομηνία που θα ταξίδευε στα Χανιά προκειμένου να προχωρήσει η λήψη ωαρίων. Τη βεβαίωσε ότι το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα της καλύψει το κόστος των εισιτηρίων, ότι θα της μισθώσει σπίτι με καλυμμένα όλα τα έξοδα και πληρωμένους τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, και ότι θα λαμβάνει 750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη «δωρεά» ωαρίων.

Όταν η γυναίκα-υποψήφιο θύμα από την Καλαμάτα τη ρώτησε για τις περαιτέρω εξετάσεις, την καθησύχασε λέγοντάς της «μην αγχώνεσαι, είναι ο γυναικολόγος εδώ». Μάλιστα στις συνομιλίες που είχαν, πάντα μέσω Facebook, την ρωτούσε αν γνωρίζει γυναίκες που θα ήθελαν να γίνουν δότριες ωαρίων και της έλεγε ότι είχαν μεταφραστή για Αλβανίδες, Γεωργιανές και Ουκρανές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια