HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΣτην Ελλάδα η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης - Έκαψε έκταση στο μέγεθος της Νέας Υόρκης


Η φωτιά που καίει στη βορειοανατολική Ελλάδα εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε την Τρίτη η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Υποκινούμενη από θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή του Έβρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Μετέτρεψε εκτάσεις καταπράσινης βλάστησης σε καμένη γη και κατέστρεψε σπίτια και βιοποριστικές πηγές.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Η υπηρεσία Copernicus δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Όλοι οι νεκροί, εκτός από έναν, εικάζεται ότι ήταν παράτυποι μετανάστες που πέρασαν από την Τουρκία, αποφεύγοντας την αστυνομία στο δάσος. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα πτώματα όταν σβήσουν οι φλόγες, καθώς ο Έβρος αποτελεί δημοφιλές πέρασμα στην ΕΕ για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Reuters αεροσκάφη και εκατοντάδες πυροσβέστες στο έδαφος, μεταξύ άλλων από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Αλβανία, έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανέφερε η πυροσβεστική.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή τις έκαναν χειρότερες φέτος. Η φονικότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα σκότωσε 104 ανθρώπους έξω από την Αθήνα το 2018.

ΕΕ: Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη

Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (29/8) ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει:

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Το μέγεθος της καταστροφής από δορυφορική εικόνα

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Φωτια, Εβρος, Αλεξανδρουπολη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια