HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΓιατί στα… Αστυνομικά Τμήματα η Ελλάδα αναστενάζει – Οι νέες ταυτότητες, το «τσιπάκι» και ο Παΐσιος


Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις υπηρεσίες έκδοσης ταυτοτήτων, καθώς οι πολίτες που προσέρχονται -εν μέσω θέρους- στα Αστυνομικά Τμήματα και ζητούν την αντικατάσταση της ταυτότητάς τους έχουν πολλαπλασιαστεί και σχηματίζουν ουρές έξω από τα αρμόδια γραφεία.

Ο λόγος φαντάζει απίστευτος αλλά είναι αληθινός. Πρόκειται για κόσμο που πιστεύει ότι οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες -που οσονούπω θα εκδοθούν- θα περιέχουν μικροτσιπ, με το οποίο η «νέα τάξη πραγμάτων» θα τους παρακολουθεί. Σημαντικό ρόλο στη διάδοση των fakenews διαδραματίζουν δεκάδες προφίλ στα socialmedia που αναπαράγουν την «είδηση», επικαλούμενα «προφητείες».

Κάποιοι επικαλούνται ακόμα και τον Άγιο Παΐσιο παραφράζοντας και διαστρεβλώνοντας μηνύματά του. Ενδεικτική είναι η παρακάτω ανάρτηση: «Άγιος Παΐσιος: Περί των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων: Θα σας δίνουν κάρτες για να σας συνηθίσουν με αυτές. Όταν , όμως κάποτε τα συγκεντρώσουν όλα (σ.σ. εννοούσε: ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα υγείας, δίπλωμα οδήγησης κτλ) σε μία κάρτα, αυτήν να μην την πάρετε, γιατί αυτή θα έχει σχέση με το σφράγισμα». Σε άλλο απόσπασμα εμφανίζουν άλλη φράση του Αγίου Παισίου: «Μέχρι που να κυκλοφορήσουν οι νέες ταυτότητες μπορεί να έρθει η οργή του Θεού».

Άλλες αναρτήσεις αναφέρουν: «Οι Άγιοι Πατέρες εδώ και χρόνια μας προειδοποίησαν και λένε ΟΧΙ στις νέες ταυτότητες», «Χριστιανοί, μην παρασύρεστε από τους Νεοεποχίτες».

Στις υπηρεσίες έκδοσης ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ υπάρχει κόσμος που προσέρχεται πολλές ώρες νωρίτερα για να πιάσει θέση στην ουρά. Κάποιοι πράγματι χρειάζονται την αντικατάσταση της ταυτότητάς τους (για παράδειγμα γιατί θα κάνουν κάποιο ταξίδι) και κάποιοι γιατί θέλουν να προλάβουν να αντικαταστήσουν την παλιά τους ταυτότητα πριν γίνει υποχρεωτική η έκδοση της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας. Στόχος τους να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν -τουλάχιστον προς το παρόν- τις νέες ταυτότητες με τα υποτιθέμενα «μικροτσίπ».

Πέντε είναι οι… δικαιολογίες που μπορούν να προβάλουν, καθώς πέντε είναι οι λόγοι για τους οποίους -βάσει νόμου- μπορεί κάποιος να ζητήσει την αντικατάσταση της ταυτότητάς του: Σε περίπτωση που έχει παρέλθει 15ετία από την έκδοση, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, σε περίπτωση που έχει φθαρεί, σε περίπτωση που δεν αναγράφονται τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες, σε περίπτωση που έχει αλλάξει κάποιο στοιχείο της ταυτότητας και σε περίπτωση που έχει αλλάξει οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας του κατόχου.

Αστυνομικός που υπηρετεί σε Τμήμα Ασφαλείας των βορείων προαστίων περιγράφει την κατάσταση: «Ο κόσμος έχει διπλασιαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε Τ.Α. που εν μέσω καλοκαιριού εκδίδονταν έως 10 νέες ταυτότητες, πλέον εκδίδονται τουλάχιστον 20. Το φαινόμενο παρατηρείται από τα τέλη του Ιουλίου και συνεχίζεται εντεινόμενο μέχρι σήμερα. Αυτοί που έρχονται γιατί φοβούνται τα… μικροτσιπ δεν το λένε. Σου λένε διάφορες δικαιολογίες. Βλέπεις ότι κάποιοι έρχονται δασκαλεμένοι».

Μία συνήθης δικαιολογία είναι «φεύγω για διακοπές τέλη Αυγούστου και θέλω καινούργια ταυτότητα για να ταξιδέψω». Επίσης, έχουν αυξηθεί αυτοί που περιέργως έχασαν την ταυτότητά τους και δηλώνουν απώλεια για να την αντικαταστήσουν.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι «δεν έχει κανένα νόημα για κάποιον να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τις νέες ταυτότητες. Είναι θέμα χρόνου όλοι να πάρουν τις νέες ταυτότητες για να εναρμονιστεί η χώρα στα επίπεδα ασφαλείας των άλλων σύγχρονων κρατών. Εάν φαντάζονται κάποιοι ότι θα υπάρχουν ταυτότητες δύο ταχυτήτων θα διαψευστούν».

Το κόστος

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη. Σύμφωνα με την «τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023, στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) καθώς και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).

Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου θεωρούνται ισχυρά.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Για την έκδοση/αντικατάσταση του δελτίου ταυτότητας, υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Μία (1) φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO. Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick), με τις προδιαγραφές του προηγούμενου εδαφίου. Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η ως άνω φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης.

β. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών», των απαραίτητων για την έκδοση του δελτίου στοιχείων δημοτολογίου, η οποία εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών», τα απαραίτητα για την έκδοση του δελτίου δημοτολογικά στοιχεία, προκύπτουν από πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ενδιαφερόμενος, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Υπηρεσία έκδοσης [ΔΙΑΔΠ/Α/18532/06 (Β’ 1309) απόφαση Υπουργού Ε.Σ.Δ.Δ.Α.].

γ. Αίτηση έκδοσης – αντικατάστασης, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό της περίπτωσης (β), εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα.

δ. Το παλαιό δελτίο ταυτότητας σε περιπτώσεις αντικατάστασης, πλην των περιπτώσεων απώλειας και κλοπής.

ε. Ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) για την πιστοποίηση πληρωμής του παραβόλου έκδοσης – αντικατάστασης του δελτίου, καθώς και ταχυδρομικής αποστολής των δικαιολογητικών και του δελτίου, προς και από την Υπηρεσία εκτύπωσης – προσωποποίησης.

Επιπλέον του ανωτέρω, ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) για την πιστοποίηση πληρωμής του παραβόλου της παρ. 4 του άρθρου 5 της παρούσας, στις περιπτώσεις έκδοσης λόγω απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος.

Τι ισχύει σε περίπτωση κλοπής, αλλοδαπούς και ειδικές περιπτώσεις

στ. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων του αιτούντος (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός και όνομα μητρός), με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον επιθυμεί αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική προς τούτο υπεύθυνη δήλωση. Αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, θα τηρείται από την αρχή έκδοσης, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά.
ζ. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την αναγραφή των στοιχείων αυτών.

η. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας ή φθοράς, για τις περιπτώσεις έκδοσης – αντικατάστασης του δελτίου λόγω απώλειας ή φθοράς, αντίστοιχα. Σε περίπτωση έκδοσης – αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής, υποβάλλεται πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής) στην οποία δηλώθηκε η κλοπή.

θ. Απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη, όταν πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση.

2. Στις περιπτώσεις αρχικής έκδοσης, κλοπής, απώλειας ή φθοράς, τα στοιχεία του αιτούντος βεβαιώνονται από ένα μάρτυρα, ενώ για τον ανήλικο η βεβαίωση γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή την επιτροπεία του».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια