HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηMarket Pass: Στο τραπέζι η επέκταση του επιδόματος μετά τον Οκτώβριο


Με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του Market Pass και μετά τον Οκτώβριο, περίοδο που πλέον έχει ανακοινωθεί επισήμως για την πληρωμή του επιδόματος τροφίμων. Ήδη, πάντως, έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα τις πλατφόρμας gov.gr στις 15 Σεπτεμβρίου για αιτήσεις.

«Το Market Pass λειτούργησε. Θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Τρίτη (29/9), ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί το μέτρο του Market Pass λόγω της ακρίβειας.

Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η επέκταση του Market Pass και μετά τον Οκτώβριο. Όπως είπε: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους.

Ένας τρόπος είναι το Market Pass, το οποίο ήταν κάτι που έτυχε και αυτό κριτικής, αλλά πάντως λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αθροιστικά η ενίσχυση ετησίως των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.476 ευρώ με όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων μισθωτών».

Ανοίγει για αιτήσεις Market Pass το gov.gr

Εν τω μεταξύ, το Market Pass «τρέχει» ξανά μετά την επίσημη ανακοίνωση για τις αιτήσεις και το άνοιγμα της πλατφόρμας vouchers.gov.gr. Χρειάζεται, όμως, προσοχή γιατί μπορεί να είστε δικαιούχος, να έχετε κάνει την προηγούμενη περίοδο αίτηση και τώρα να πρέπει να ξανακάνετε.

Αναλυτικά, όλα τα τελευταία νέα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Market Pass:

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το νέο Market Pass, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση για Market Pass

Η υποβολή των αιτήσεων για το νέο Market Pass θα γίνεται, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Ωστόσο, πρέπει να δώσετε προσοχή στα εξής:

Για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο:

  1. εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.
  2. εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος Market Pass

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  1. τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  2. τις 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  3. τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  1. είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
  2. είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Πόσο είναι το επίδομα Market Pass

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Δείτε παραδείγματα:

market pass, μαρκετ πασσ, αιτηση, πληρωμη, δικαιουχοι, εισοδοσ γοωγρ, govgr, vouchersgovgr

Πότε πληρώνεται το Market Pass

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

  1. Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
  2. Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.
Για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος, διατίθεται εγχειρίδιο χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και υπηρεσία εξυπηρέτησης των χρηστών (help desk) για την αναφορά και επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια