HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Γονάτισε» η χώρα από την καταστροφή στην Θεσσαλία: 2 δισ. ευρώ το κόστος – Οι επιπτώσεις στην επάρκεια τροφίμων


Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές του προϋπολογισμού και με ρεαλιστικούς υπολογισμούς υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ σε άμεσο κόστος!

Αυτό είναι το οικονομικό κόστος. Δεν υπολογίζεται μέσα σε αυτό το κόστος των ανθρώπινων ζωών που έχουν χαθεί και η καταστροφή που έχει επέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που σημαίνει ότι το χειμώνα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων.

Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε δει να θίγεται ιδιαίτερα από κανένα ΜΜΕ.

Εάν τα τρόφιμα είχαν γίνει ένα είδος πολυτελείας για τους Έλληνες πολίτες πριν τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, τρομάζουμε στην σκέψη για το πόσο ακριβά θα γίνουν μετά από αυτή την τεράστια καταστροφή.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως θα λάβουν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψουν τις ζημιές και για να εξευμενίσουν την οργή της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι πρόσφατο, άλλωστε, το παράδειγμα της Σλοβενίας που επλήγη προ εβδομάδων από καταστροφικές πυρκαγιές και έτυχε ευρωπαϊκής στήριξης τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη χρονιά.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου διευρευνούν τις προοπτικές ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αλλά και την άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα υποδομής.

Έτσι λοιπόν, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της δύο μεγάλα «αγκάθια» που θα απαιτήσουν τεράστιους πόρους και πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθούν, την ανάταξη του Έβρου, αλλά και την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας.

Μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας προέρχεται από τον κάμπο, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ράφια και στους πάγκους της λαϊκής, τροφοδοτώντας το σπιράλ της ακρίβειας.

Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν θεωρείται αξιόπιστη, γιατί αυτά που έχει υποσχεθεί στους πληγέντες, τα έχει υποσχεθεί ξανά.

 Ακριβώς τα ίδια πράγματα για τα οποία έχει δεσμευτεί το 2020, όταν η κακοκαιρία «Ιανός» σφυροκοπούσε ανελέητα τις περιοχές, αφήνοντας πίσω ανυπολόγιστες ζημιές, τα υποσχέθηκε και χθες.

Τότε είχε πει: «Θέλω όταν ξαναέρθω στην Καρδίτσα ο θυμός και η απογοήτευση να έχουν δώσει θέση στην ανακούφιση! Γιατί έχουμε δείξει ως κυβέρνηση.. αποτελεσματικότητα».

Τώρα τρία χρόνια μετά επανέρχεται σε μία νέα καταστροφή ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του 2020 για να πει ότι καταλαβαίνει την οργή και τον θυμό των κατοίκων και τους υποσχέθηκε τα ίδια έργα, και τις ίδιες αποκαταστάσεις των περιουσιών τους, ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί και τότε!

Οι πολίτες τον πίστεψαν κατά το πέρας της πρώτης τετραετίας, ότι θα πραγματοποιήσει αυτά που δεν έκανε, τώρα όμως δεν θα έχει ξανά άλλη ευκαιρία.

Εδώ τίθεται και ένα ζήτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σίγουρα στην Θεσσαλία το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους είναι οι εκλογές.

Πάντως αν ψηφίσουν, μάλλον θα ψηφίσουν με θυμό και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό και υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσουν με θυμό κι άλλοι πολίτες από άλλες περιοχές όπως ο Έβρος και η Ρόδος.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια