HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τα ψιλά γράμματα της ασφάλισης του αυτοκινήτου μας από καιρικά φαινόμενα


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν. Οι εικόνες των καμμένων οχημάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και των βυθισμένων στη λάσπη αυτοκινήτων στις πλημμυρισμένες περιοχές της χώρας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής και -δυστυχώς- της ανεπάρκειας, όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Όπως είδαμε μάλιστα με τις πλημμύρες και τις εκτεταμένες πυρκαγιές, οι καταστροφές δεν περιορίζονται σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, αλλά πλέον κινδυνεύουμε να πνιγούμε και να καούμε ακόμη και μέσα στις πόλεις μας.

Έτσι γίνεται επιτακτική η ανάγκη να ασφαλίσουμε το όχημά μας από πιθανές ζημιές λόγω καιρικών φαινομένων, πολύ περισσότερο καθώς το συγκεκριμένο πακέτο είναι οικονομικό και δεν κοστίζει ακριβά. Αρκετές από αυτές τις ζημιές εμπεριέχονται συνήθως στα προγράμματα ασφάλισης πυρός και κλοπής και στις επιπρόσθετες παροχές κάλυψης πυρκαγιάς, μερικής και ολικής κλοπής, κλπ. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει όμως δικά της πακέτα καλύψεων, οπότε θα πρέπει ελέγξετε τους όρους συμβολαίου του οχήματός σας και να συμπληρώσετε τα ενδεχόμενα κενά, ώστε να αποζημιωθείτε σε κάθε περίπτωση ζημιάς από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να εξετάσετε, αν προβλέπεται δικό σας ποσό συμμετοχής για την αποκατάσταση τέτοιων ζημιών και ποιο είναι το ύψος του.

Οι ασφάλειες αυτοκινήτων για φυσικά φαινόμενα καλύπτουν συνήθως πλημμύρες και καταιγίδες, χιόνι, ανεμοθύελλα, σεισμό, κατολίσθηση, έκρηξη ηφαιστείου, λαίλαπα, τσουνάμι και καθίζηση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ασφάλιση από χαλάζι, επειδή πολλές φορές δεν περιλαμβάνεται στις καλύψεις και πρέπει να γίνει χωριστά, ενώ οι ζημιές από πτώσεις δέντρων καλύπτονται από την ασφάλιση για ανεμοθύελλα. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν επίσης δύο διαφορετικά προγράμματα για φυσικά φαινόμενα, όπου το ένα καλύπτει τις χαλαζοπτώσεις και το άλλο όχι, οπότε πρέπει να το ελέγξετε για να είστε καλυμμένοι.

Οι πιθανές εξαιρέσεις

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν σε περιπτώσεις ζημιάς του οχήματος από καιρικά φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες), αν βρισκόταν σταθμευμένο σε υπόγειο γκαράζ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για βλάβες στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου ή θραύση των κρυστάλλων του εξαιτίας παγετού. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, να δείτε αναλυτικά τους όρους ασφάλισης του οχήματός σας για τέτοιες περιπτώσεις και τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις από τις καλύψεις.

Ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου, που έχει πάθει ζημιά εξαιτίας ακραίων φυσικών φαινομένων, πρέπει να καλέσει την ασφαλιστική του εταιρεία και να ζητήσει να λάβει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) δελτίο καιρού. Σε αυτό πρέπει να περιγράφονται οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες στη περιοχή κατά το χρονικό σημείο, οπότε έγινε η ζημιά. Εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας θα τραβήξει φωτογραφίες αποτύπωσης των ζημιών και ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια