HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η δημοσκόπηση που φέρνει αναστάτωση στους περιφερειακούς σύμβουλους της Πιερίας


Το έχετε ακούσει, και το έχετε διαβάσει πολλές φορές φέτος, και όχι αδίκως. «Οι φετινές εκλογές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…»

Αυτό δεν αφορά όμως μόνο τις Δημοτικές εκλογές που ομολογουμένως έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και στους τρεις Δήμους της Πιερίας, αλλά και τις Περιφερειακές εκλογές. Εκεί φέτος έχουμε αλλαγές ενδιαφέρουσες. Φέτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας έστησε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο με ονόματα που χαίρουν της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας και γενικά θεωρούνται «δυνατά» ονόματα.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι υποψήφιοι από έξι έγιναν δέκα (6 άνδρες και 4 γυναίκες), και επομένως ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, και η διεκδίκηση του σταυρού εντονότερη. Τρίτο στοιχείο είναι ότι η θητεία από 4 χρόνια πλέον γίνεται 5 χρόνια. Επίσης οι εκλογές θα γίνουν με βάση το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (ενώ οι εκλογές του 2019 έγιναν με βάση την απλή αναλογική), και τέλος στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκαν 3 σύμβουλοι από τον πρώτο συνδυασμό και 2 από την αντιπολίτευση (τώρα θα εκλεγούν 3 από τον πρώτο συνδυασμό και 1 από την αντιπολίτευση).

Έχοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία υπ’ όψιν, μπορεί άνετα να δικαιολογηθεί η μεγάλη αγωνία των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. Ωστόσο από εχθές το βράδυ που εμφανίστηκε σε ένα πολιτικό πηγαδάκι μια δημοσκόπηση έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην κουβέντα των εκλογών αλλά και στην αγωνία των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αυτή έγινε μετά από παραγγελία ενός περιφερειακού ΜΜΕ και αφορούσε την Κεντρική Μακεδονία, μέσα στην οποία φυσικά ήταν και η Πιερία. Η δημοσκόπηση έγινε στις 27 & 28 Ιουλίου σε δείγμα 1103 κατοίκων απ’ όλο το Νομό. Επειδή όμως τις ημέρες εκείνες δεν ήταν γνωστά όλα τα ονόματα των υποψηφίων, (θυμίζω ότι το τελικό ψηφοδέλτιο ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου 2023) στην επίμαχη ερώτηση υπήρχαν μονο οι γνωστοί υποψήφιοι έως εκείνη την ημερομηνία.

Τ’ αποτελέσματα της δημοσκόπησης όμως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού τα συμπεράσματα που βγαίνουν με την πρώτη ανάγνωση είναι σημαντικά.

Η επίμαχη ερώτηση στους ψηφοφόρους του Τζιτζικώστα ήταν: «Πείτε μας δύο ονόματα υποψηφίων που θα ψηφίσετε στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές»:

·       Σοφία Μαυρίδου  60,9%

·       Φώτιος Δρούγκας 54,2%

·       Αθανάσιος Λιακόπουλος 30,12%

·       Χρυσαυγή Δριστά 29,4%

·       Δημήτριος Κουσκουρίδης 28,9%

·       Δημήτριος Καραβιδές 12,1%

·       Γεώργιος Κόγκολας 7,45%

·       Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 15,9%

Όπως προαναφέραμε σε πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της εν λόγω δημοσκόπησης που αναστάτωσε αρκετά τους υποψήφιους, βλέπουμε την παντοδυναμία της Σοφίας Μαυρίδου (νυν Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας), που σημαίνει ότι το έργο της έχει αναγνωριστεί από τον κόσμο και αυτή την αναγνώριση την εισπράττει στην κάλπη. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Φώτης Δρούγκας (νυν Αντιπρόεδρος του Γ.Νοσοκομείου Κατερίνης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κατερίνης) με διαφορά 6,7%, οποίος φαίνεται να είναι αγαπητός και δημοφιλής όχι μόνο στον Δήμο Κατερίνης, αλλά σε όλη την Πιερία.

Στην τρίτη θέση ο Θανάσης Λιακόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και επικεφαλής δημ. Συνδυασμού) με 30,12% φαίνεται μέχρι στιγμής να διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη έδρα της Πιερίας στο επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο, όμως έχει πίσω του μεγάλο ανταγωνισμό.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού στην τέταρτη & πέμπτη θέση παλεύουν στήθος με στήθος η νεοεμφανιζόμενη  στην τοπική πολιτική σκηνή δικηγόρος κ. Χ. Δριστά και ο επίσης νεοεμφανιζόμενος Πολιτικός & ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Δ. Κουσκουρίδης με διαφορά μόνο 0,5% μεταξύ τους. Ενώ πολύ μικρή είναι η διαφορά των δύο από τον κ. Λιακόπουλο (και 0,7% η κ. Δριστά και 1,2% ο κ. Κουσκουρίδης)

Βέβαια αυτή ήταν η εικόνα των υποψηφίων στα τέλη Ιουλίου. Σήμερα σίγουρα η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί. Σε πόσα και σε ποια σημεία όμως, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες που θα βγουν τ’ αποτελέσματα της επαναληπτικής δημοσκόπησης που διενεργείται για το ίδιο μέσο αυτές τις ημέρες με όλα τα ονόματα των υποψηφίων αυτή την φορά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια