HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Διαστημικό σκάφος θα φέρει στην Γη σπάνιο «κοσμικό δώρο» την Κυριακή


Ένα δείγμα μεγάλης αξίας θα φέρει το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx όταν περάσει από τη Γη την ερχόμενη Κυριακή 24/9, στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο σκάφος είχε ταξιδέψει στον αστεροειδή Μπενού, που βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας, και κατάφερε να συλλέξει ένα ατόφιο δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικοί θεωρούν πως ο Μπενού βρίσκεται σε «ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης» με τη Γη.

Την Κυριακή, το OSIRIS-REx αναμένεται να απελευθερώσει μια κάψουλα με αυτό το δείγμα, σε μια ζώνη προσγείωσης στην έρημο της Γιούτα. Η παράδοση του δείγματος θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA, με την κάψουλα να έχει προγραμματιστεί να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 17.42, ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 44.5 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Θα προσγειωθεί στη Γιούτα περίπου 13 λεπτά αργότερα.

Μπορείτε να δείτε τη ζωντανή μετάδοση της παράδοσης του δείγματος από τη NASA, μέσα από το επίσημο κανάλι του οργανισμού, το οποίο θα το βρείτε εδώ.

Μόλις η κάψουλα απελευθερωθεί, το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό σύστημα, με στόχο να μελετήσει από κοντά έναν άλλον αστεροειδή που ονομάζεται Απόφις, στον οποίο και αναμένεται να φτάσει το 2029. Μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο δείγμα που συλλέχθηκε από αποστολή της NASA από τότε που οι αστροναύτες του Apollo έφεραν μαζί τους σεληνιακά πετρώματα πριν από δεκαετίες.

Ο Μπενού έχει πλάτος περίπου 500 μέτρα και αποτελείται από βράχους που συνδέονται μεταξύ τους από τη βαρύτητα, ενώ στον αστεροειδή το σκάφος ανακάλυψε νερό σε μορφή πάγου και άνθρακα.

Σημειώνουμε ότι το OSIRIS-Rex, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 2016 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Μπενού τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2020, το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε την ιστορική του δειγματοληψία η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο του 2021. Στη συνέχεια, έκανε δύο φορές κύκλο γύρω από τον Ήλιο, ώστε να περάσει από τη Γη την κατάλληλη στιγμή για να αφήσει το δείγμα του αστεροειδούς.

Δείτε την ιστορική στιγμή που το OSIRIS-Rex προσγειώθηκε στον αστεροειδή Μπενού:


Τι θα μάθουμε από τον αστεροειδή Μπενού

Τα πετρώματα και το χώμα από το έδαφος του Μπενού θα αναλυθούν σε ειδικό εργαστήριο μέσα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον για διάστημα 2 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε περισσότερα για τους κοντινούς αστεροειδείς όπως ο Bennu που μπορεί να βρίσκονται σε ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. Κατανοώντας τη σύνθεση και την τροχιά τους, η ανθρωπότητα θα μπορεί να προβλέψει καλύτερα ποιοι αστεροειδείς θα πλησιάσουν περισσότερο τη Γη και πότε, καθώς και για να αναπτύξουμε μεθόδους εκτροπής τους.

Παράλληλα, το δείγμα θα αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό και την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και τον ρόλο των αστεροειδών στην ανάπτυξη κατοικήσιμων πλανητών όπως η Γη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανθρακούχοι αστεροειδείς όπως ο Μπενού έπεσαν πάνω στη Γη κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της, μεταφέροντας στοιχεία όπως το νερό.

«Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα υλικά μεταφέρθηκαν από αυτούς τους πλούσιους σε άνθρακα αστεροειδείς πολύ νωρίς στο σχηματισμό του πλανητικού μας συστήματος. Αυτό που φέρνουμε πίσω είναι, ίσως κυριολεκτικά, δείγμα των σπόρων της ζωής που αυτοί οι αστεροειδείς παρέδωσαν στο ξεκίνημα του πλανήτη μας, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την εκπληκτική βιόσφαιρα, τη βιολογική εξέλιξη και στο να βρισκόμαστε εδώ σήμερα».Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια