HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επίδομα ρεύματος: Έρχεται νέος γύρος ενίσχυσης - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια


Νέο γύρο ενισχύσεων των νοικοκυριών ετοιμάζει η κυβέρνηση, με πρώτο στη λίστα να είναι το επίδομα ρεύματος, σύμφωνα και με τα όσα έχουν προαναγγελθεί από τις αρμόδιες πολιτικές αρχές.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τους διαθέσιμους πόρους που μέχρι σήμερα χορηγούνται με οριζόντιο τρόπο στην επιδότηση ρεύματος, θα ενισχυθούν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρικό ρεύμα και ήταν το προηγούμενο διάστημα οι αδικημένοι.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, κάνουν λόγο για επίσημες ανακοινώσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οποίες αναμένεται να διευκρινίσουν όλες τις απαραίτητες πτυχές, όπως το εάν το νέα επίδομα ρεύματος θα ισχύσει άμεσα -δηλαδή από τον Νοέμβριο- ή από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά -οπότε και λήγουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα.

Τι γνωρίζουμε για το νέο επίδομα ρεύματος

Πάντως, η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ δεν θα είναι όπως το Power Pass που δόθηκε το καλοκαίρι του 2022. Ήδη, έχει γίνει γνωστό ότι θα δίνεται σε όσους χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και θα δίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές που θα θερμανθούν φέτος με ηλεκτρική ενέργεια θα δικαιούνται επιδότηση σύμφωνα με τα κριτήρια με τα οποία δίνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης. Εάν θα είναι ίδιο με το επίδομα θέρμανσης και το ύψος του επιδόματος ρεύματος, αυτό σημαίνει ότι θα κυμανθεί μετά 100 και 800 ευρώ. Από την άλλη, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι.

Για παράδειγμα, επειδή είναι ανέφικτο να αποδείξει κάποιος μέσω του λογαριασμού ρεύματος ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, δεν αποκλείεται να μιλάμε για διεύρυνση των κριτήριων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ή για επιδοτήσεις ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Άλλες πληροφορίες πάλι, μέσα στον Σεπτέμριο, έκαναν λόγο για επίδομα ρεύματος με... Ταχυδρομικό Κώδικα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, από τη νέα χρονιά, το επίδομα ρεύματος θα δίνεται με βάση εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ κριτήριο βασικό θα παίζει και ο τόπος διαμονής, αν δηλαδή οι πολίτες μένουν σε βόρειες ή ορεινές περιοχές. Θα έχουμε επί της ουσίας ένα αντίστοιχο σύστημα με το επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα. Κάθε περιοχή θα έχει και τη δική της επιδότηση.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε έρχονται αυξήσεις «φωτιά»

Νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν τον Νοέμβριο οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν έως και το 30%.

Ειδικότερα, μέσα στον επόμενο μήνα οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικές αυξήσεις στα νέα τιμολόγια, καθώς η σύρραξη στη Μέση Ανατολή αλλά και το χαράτσι που επέβαλε η Βουλγαρία (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, με αποτέλεσμα να φτάσουν και στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ.

Τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που έρχονται από 1/1/2024

Επιπλέον από 1/1/2024 έρχεται και η άρση της «ρήτρας αναπροσαρμογής», γεγονός που θα φέρει νέο τύπο τιμολογίων.

Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος στον καταναλωτή μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει ο καταναλωτής να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι το νέο τιμολόγιο.

Τα τιμολόγια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, και κάθε ένα θα έχει διαφορετικό χρώμα. Αναλυτικά:

  • Μπλε τιμολόγια: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.
  • Πράσινα τιμολόγια: Κυμαινόμενα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

  • Πορτοκαλί τιμολόγια: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια