HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ισλί: Τα αλλιώτικα μελομακάρονα με καταγωγή από την Καππαδοκία (βίντεο)


Μερικοί τα μπερδεύουν με τα φοινίκια. Όμως τα ισλί, τα μακρινά ξαδελφάκια των δικών μας μελομακάρονων, που γεννήθηκαν σύμφωνα με τον μύθο στην Τραπεζούντα και βρήκαν γόνιμο έδαφος στην Καππαδοκία και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία, στέκονται μόνα τους στο τραπέζι των Χριστουγέννων, δείγματα αξιοσύνης και προάγγελοι καλών νέων.

Η λέξη ισλί σημαίνει μπελαλίδικο, μερακλίδικο, για ειδικές περιστάσεις. Όμως, μην απογοητεύεστε. Ο μπελάς είναι στην περίτεχνη διακόσμηση που παραδοσιακά γίνονταν με ειδικό τσιμπιδάκι. Εσείς μπορείτε να την απλοποιήστε ή και να την καταργήσετε ολωσδιόλου.

Το μερακλίδικο ισχύει με ή χωρίς διακόσμηση. Διότι όπως θα δείτε η συνταγή αυτή γίνεται είτε με 100% βούτυρο -στην Καππαδοκία για τα Χριστούγεννα χρησιμοποιούσαν το φημισμένο βούτυρο της Ούρφας- είτε με μείγμα από βούτυρο και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι η μοναδική πλούσια γεύση των ισλί, που υπογραμμίζεται από την τραγανή και γλυκιά γέμιση.

Πηγή συνταγής και φωτογραφία: www.cretangastronomy.gr

Υλικά για 60 κομμάτια περίπου:

Για τη ζύμη:

250 ml ελαιόλαδο

250 γρ βούτυρο

110 γρ ζάχαρη

65 ml χυμό πορτοκαλιού

35 ml κονιάκ ή άλλο δυνατό ποτό

½ κουταλάκι κανέλα

2 κουταλάκια μπέικιν

Ξύσμα πορτοκαλιού

330 ml ανθρακούχο νερό

950-1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

150 γρ καρύδια

2 κουταλιές ζάχαρη (η μέλι)

½ κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

Προαιρετικά, 1 φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι:

440 γρ ζάχαρη

625 ml νερό

250 γρ μέλι

Ένα ξυλάκι κανέλας

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Προαιρετικά, λίγη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το φορητό μίξερ μέχρι να το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη.

Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.

Για το πλάσιμο:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.

Με το μέχρι μας σχηματίζουμε ομοιόμορφα μπαλάκια ζύμης, σαν καρύδια.

Ανοίγουμε σε σχήμα μικρού δίσκου στην παλάμη μας, βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε όπως θα δείτε στο βίντεο, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Τοποθετείτε με την ένωση από κάτω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα σε τακτικά διαστήματα.

Διακοσμείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του βίντεο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 35 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσουν τελείως πριν σιροπιάσετε.

Για το σιρόπι:

Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το λεμόνι σε κατσαρολάκι και βράζετε για 7 λεπτά περίπου. Σβήνετε το μάτι και ρίχνετε το χυμό λεμόνι, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε στο καυτό σιρόπι το μέλι μέχρι να λιώσει.

Περιχύνουμε τα ισλί με το ζεστό σιρόπι. Τα γυρίζουμε πλευρά καιν όταν απορροφήσουν το σιρόπι στον επιθυμητό βαθμό, τα σερβίρουμε σε πιατέλα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια