HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι είναι το Ghosting; Οι δύο όψεις και τα «γκρίζα» σημεία


Η εποχή των social media χαρακτηρίζεται από φαινόμενα τα οποία πολλές φορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων, με ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα να είναι το ghosting, δηλαδή, η απότομη διακοπή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας από ένα άτομο προς ένα άλλο. Το ghosting συναντάται κυρίως σε μια σχέση, συνήθως φιλική ή ρομαντική ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, με τον έναν να σταματά και να αποφεύγει την επικοινωνία προκαλώντας θλίψη, συναισθήματα απόρριψης και αβεβαιότητα στον άλλο.

Με απλά λόγια το κύριο κίνητρο του ghosting είναι η αποφυγή, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα περιορίσουν την αναστάτωση που θα προκληθεί από την κίνησή τους χωρίς να υπερασπιστούν την γνώμη τους. Αυτό είναι ένα από τα γνωρίσματα της κοινωνίας, καθώς η έλλειψη επικοινωνίας ωθεί τους ανθρώπους στο να φοβούνται να μιλήσουν για τα όσα πιστεύουν ή νιώθουν.

Άτομα που εξαφανίζονται ή απομακρύνονται από μια σχέση, χρησιμοποιούν το ghosting προκειμένου να μην συζητήσουν και να μην επικοινωνήσουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να το κάνουν, αποφεύγοντας διαφωνίες ή ακόμα και εντάσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν μετά το τέλος της. Το αίσθημα απόρριψης που δημιουργείται στο άτομο που βιώνει το ghosting από κάποιον άλλο μπορεί να μετατραπεί σε τραυματική απογοήτευση, η οποία με την σειρά της να προκαλέσει άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η άλλη όψη του ghosting

Ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν η «διαταραχή» αυτή να εξελιχθεί σε ψυχική ασθένεια.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε περιπτώσεις όπου άτομα αισθάνονται ότι «παραβιάζεται» η προσωπική τους ασφάλεια από άτομα που γίνονται ενοχλητικά και εμμονικά. Έτσι το ghosting είναι ο τρόπος διαφυγής από μία άβολη κατάσταση και η άμυνα μερικών ανθρώπων για να σταματήσουν την επικοινωνία με αυτούς που δεν επιθυμούν.

Επιστημονικά άρθρα αναφέρουν πως η καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή του είναι η αποδοχή, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που ένα άτομο δέχεται ghosting, πρέπει να αφήσει πίσω του αυτή την κατάσταση και να προχωρήσει μπροστά ξεφεύγοντας από τα «φαντάσματα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια