HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Άλμα στη χονδρική τιμή του ρεύματος λόγω κρύου - Πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα


Άλμα κάνει τις τελευταίες δύο ημέρες η χονδρική τιμή ρεύματος, ξεπερνώντας ξανά το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 10,13% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 100,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 91,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, που είχε καταγράψει αύξηση τιμής κατά 33,23% σε σύγκριση με την Κυριακή.

Η υψηλότερη τιμής τη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 174,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 61,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 355,81 GWh.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές ρεύματος Φεβρουαρίου 2024

Οι νέες τιμές για τον Φεβρουάριο θα αναρτηθούν στον πίνακα δημοσίευσης τιμών ρεύματος της ΡΑΑΕΥ στα τρία τιμολόγια στις εξής ημέρες:

  • Οι χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα.
  • Οι τιμές των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου.
  • Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου.
  • Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Ετσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Νέο τοπίο στα χρωματιστά τιμολόγια

Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από την εφαρμογή του νέου πλαισίου και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων για το φθηνότερο τιμολόγιο, συνεχίζεται αμείωτος. Ήδη, μεγάλος πάροχος έχει ανακοινώσει νέο τιμολόγιο, εκτός του πλαισίου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Με πιο απλά λόγια, διαθέτει τιμολόγιο σε σταθερή τιμή 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ, όμως έχει διάρκεια 8 μηνών. Δηλαδή, με βάση την κατηγοριοποίηση, δεν είναι μπλε (είναι 12μηνης διάρκειας), ούτε κίτρινο (γιατί το κίτρινο δεν έχει ρήτρα αποχώρησης).

Και τώρα, κάποιοι πάροχοι ετοιμάζουν τα αντίστοιχα δικά τους ανταγωνιστικά προϊόντα κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ΡΑΑΕΥ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια