HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο Κασσελάκης ψηφίζει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, παίρνει διαζύγιο από τον Πολάκη


Με φόντο το σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ που έχει αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης στην έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή έστειλε μήνυμα με αποδέκτες όσους δείχνουν να διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μια αναφορά του μάλιστα ήταν σαφές πως στόχευε στον Παύλο Πολάκη.

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών να έχει δικαιώμα στον πολιτικό γάμο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. «Έχει κανείς; Να σηκωθεί» κάλεσε το ακροατήριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε, λέγοντας: «Ποιος εδώ διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αν υπάρχει κανείς να σηκωθεί». Και σε αυτό το πλαίσιο είπε πως «είναι ζητήματα ταυτοτικά, αν όχι η Αριστερά, ποιος;» και πρόσθεσε πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρύβεται και αυτό θα κάνουμε», μια αναφορά που στόχευσε τα όσα φέρεται να έχει υποστηρίξει στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ο Παύλος Πολάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε στην ομιλία του πως «επαναφέραμε την πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ξεπαγώσει τη νομοθετική του πρωτοβουλία και με τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή» και πρόσθεσε πως «η ΝΔ αδυνατεί να ξεπεράσει οπισθοδρομικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον ωθεί σε κουτοπονηριές με την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του».

Με νόημα μάλιστα ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κάρφωσε» την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «έχω φτάσει στο σημείο να συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά», διερωτώμενος πώς γίνεται να προτείνει ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του την αποχή, εάν διαφωνούν με τις ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε μέτρα, ακόμα και απόπειρες μεταρρυθμίσεων, κατόπιν δικών μας στοχευμένων αντιπολιτευτικών παρεμβάσεων. Η δημόσια πίεση που ασκούμε γίνεται αισθητή, θέτει προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση.

Θέλουμε να αντιπολιτευόμαστε απέναντι στις ολέθριες επιλογές της κυβέρνησης που διαιωνίζουν τις διαχρονικές κακοδαιμονίες της χώρας και γονατίζουν τους πιο ευάλωτους. Επιδιώκουμε όμως και να καταθέτουμε προτάσεις που θα θέτουν την ατζέντα, θα πιέζουν και θα εκθέτουν την κυβέρνηση.

Καταθέσαμε προτάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας που θα δημιουργήσουν ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις και θα μεταθέσουν την ευθύνη στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες για τον έλεγχο των γηπέδων.
Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη πλέον που έχουμε τόσα πολλά περιστατικά θανάσιμης αθλητικής βίας. Είναι αδιανόητο να σκοτώνονται νέα παιδιά, φίλαθλοι ή αστυνομικοί, να ρισκάρουν τη ζωή τους όσοι πηγαίνουν ακόμα και σε αγώνες βόλεϊ.

Η κυβέρνηση όμως αρκείται σε αποπομπές και σε rotation υπουργών, επειδή αδυνατεί να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα και αθλητικούς παράγοντες.
Προτείναμε τη θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής βρεφικού γάλακτος και θα προχωρήσουμε σε σχετική καμπάνια και συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Της «εισαγόμενης» ακρίβειας όπως μας παραμύθιαζε ο Πρωθυπουργός για να προστατέψει και να νομιμοποιήσει τα εγχώρια καρτέλ. Που αποδείχτηκε δική του ακρίβεια. Της δικής του ανικανότητας και απροθυμίας να ελέγξει την αισχροκέρδεια των μεγάλων ομίλων που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία.

Θα κινητοποιηθούμε για το στεγαστικό πρόβλημα που γονατίζει τα νοικοκυριά και κυρίως τους νέους. Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν το μέλλον τους.
Επαναφέραμε την πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ξεπαγώσει τη νομοθετική του πρωτοβουλία και με τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να ξεπεράσει οπισθοδρομικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον ωθεί σε κουτοπονηριές με την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του.
Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι όλα too little-too late, όταν δεν είναι και ανοιχτή κοροϊδία, όπως στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σ’ εμάς θα αναθέσει ο ελληνικός λαός να ολοκληρώσουμε μεταρρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας σε προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνίας μας και όχι τις κομματικές μικρο-ισορροπίες, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς είμαστε η παράταξη της κοινωνικής προόδου και των ρήξεων με τον αναχρονισμό και τα κατεστημένα συμφέροντα.
Θα ξεδιπλώσουμε το προσεχές διάστημα μια δέσμη προτάσεων για όλα τα παραπάνω, για την ακρίβεια, τη στέγαση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν στην ασφυξία ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και τροφοδοτούν παρασιτικά συμφέροντα.

Θα μιλήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, για ένα νέο παρεμβατικό και αποδοτικό κράτος που δεν θα καταπνίγει ευκαιρίες και φιλοδοξίες, αλλά θα αξιοποιεί ταλέντα και θα πλαισιώνει τον πιο δημιουργικό μας εαυτό.

Η υπευθυνότητα είναι η πυξίδα μας και στα κοινωνικά, αλλά και στα εθνικά, όπως έδειξε η στάση μας στα ελληνοτουρκικά, στον προϋπολογισμό της Άμυνας, στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Χωρίς πατριδοκαπηλεία και εθνικιστικές κορόνες, όπως άλλοι.

Από την άλλη, ο δυναμισμός των παρεμβάσεών μας, η θαρραλέα και ρηξικέλευθη αναμέτρηση με τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, είναι η κεντρική γραμμή, το διαρκές κίνητρο της πολιτικής δράσης μας. Με επαγγελματισμό, τεκμηρίωση, συστηματική δουλειά.

Για την επιστολική ψήφο, θα τοποθετηθούμε άμεσα. Έχουμε πει πως αν καλυφθούν πλήρως τα ζητήματα της διαφάνειας και του αδιάβλητου της ψήφου, θα ταχθούμε υπέρ. Θέλουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και με επιστολική ψήφο. Το θέλουμε ιδιαίτερα για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους ανθρώπους με δυσκολία μετακίνησης.
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μας λένε για το brain drain, αυτοί που κουρεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των νέων και τους καταδικάζουν σε αγώνα για επιβίωση σε συνθήκες εκτόξευσης τιμών και ενοικίων, σε δουλειές με χαμηλούς μισθούς και εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτά προκαλούν τη φυγή των νέων, αυτά πρέπει να αρθούν για να επιστρέψουν.

Μηχανεύονται νομικές ακροβασίες για να προσπεράσουν την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Μας παραμυθιάζουν με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Την ακύρωσαν επειδή δήθεν «είχαμε πολλές Νομικές».
Τώρα - θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν.
Η πραγματική τους επιδίωξη είναι να περικόψουν τα κονδύλια για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη κάνουν συστηματικά.
Θέλουν να λιγοστέψουν τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, για να μπορούν ευκολότερα να περικόψουν κι άλλο τη χρηματοδότησή τους.
Θα εκμεταλλευτούν δηλαδή την εκτόξευση της στεγαστικής δαπάνης και του κόστους ζωής κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του και αντί να κάνουν κάτι γι’ αυτό, θα παρουσιάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-πρώην κολέγια, σαν ελκυστικότερη επιλογή. Σαν φτηνότερη λύση για τις οικογένειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη. Τόσο είναι το θράσος τους.

Μέχρι τον τελικό στόχο, βέβαια, που θα είναι τα δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια, δήθεν για να μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους.
Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ αρκεί να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ποιότητά τους. Μα αν μπουν πραγματικά αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή τέτοιες που να κάνουν τα ιδιωτικά ισάξια των δημόσιων, θα γίνουν ασύμφορα. Ποιος επιχειρηματίας θα πληρώνει καθηγητές για να κάνουν έρευνα, για να έχουν χρόνο να μελετούν και να δημοσιεύουν; Ξέρουμε ποιες απόψεις και συμφέροντα θα επικρατήσουν τελικά, τόσο στον τελικό νόμο όσο και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και εγκυκλίους;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, όπως στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Με καλά χρηματοδοτημένα πανεπιστήμια, που θα μπορούν να συνεργάζονται ισότιμα με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, σε μεταπτυχιακά και έρευνα.


Θα αντιταχθούμε σε κολέγια-σούπερ-μάρκετ πτυχίων για τα παιδιά των μικρομεσαίων και των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο εξωτερικό. Αντίθετα, το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι που πρέπει να προσφέρεται σαν επιλογή για όλες τις οικογένειες.
Πρέπει να αυξήσουμε, όχι να μειώσουμε τον αριθμό των φοιτητών, να αυξήσουμε τα ελκυστικά προγράμματα σπουδών που θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και στις φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντα των νέων.
Να εργαστούμε για τη διευκόλυνση της φοίτησης σε ισχυρά, αναβαθμισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια που θα αποτελούν εστίες ανάπτυξης, αριστείας και κοινωνικής προόδου για την ελληνική περιφέρεια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το κόμμα μας προχωράει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για μας:

Α) Έχουμε έτοιμο κείμενο θέσεων για το συνέδριο στην ώρα του.

Β) Ετοιμάζουμε τη διακήρυξή μας για τις Ευρωεκλογές, που θα παρουσιάσουμε και θα εγκρίνουμε στο συνέδριο. Η Διακήρυξη θα επανεπιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως τέτοια θα ηγηθεί του αγώνα για την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές, αλλά και του αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Γ) Προχωράνε τα think tank μας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής επιλογής και θα ανακοινωθεί άμεσα η σύνθεση και η έναρξη λειτουργίας τους.

Θέλουμε να διαμορφώσουμε και να τεκμηριώσουμε σύγχρονες, αριστερές θέσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, στην παιδεία, στις ανισότητες, την τεχνολογία, τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση, τη δίκαιη ανάπτυξη και ενίσχυση της εργασίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Θέσεις που θα μπολιάσουν και την ευρωπαϊκή αριστερά για να της δώσουν ισχυρό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αμφισβητήσουν τη διαρκή άνοδο των ιδεών της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Θέσεις που θα απαντούν στις πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης και στις αποτυχίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των συντηρητικών δυνάμεων που την αποτελούν.
Έτσι θα δουλεύουμε από δω και πέρα σε όλες τις δομές μας, από τη βάση ως την κορυφή. Με ανταλλαγή και σύνθεση ιδεών, ευρύτατες συναινέσεις και αποτελεσματικότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Με πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδεχομένως ξενίζουν, είναι καινοφανείς στην ελληνική πολιτική σκηνή, πολύ περισσότερο στη δική μας αριστερά. Συμβάλλουν όμως στην πολιτική αποτελεσματικότητα και στην ενδυνάμωση των συντροφικών δεσμών μας.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μια ειδική μνεία στην επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη. Το ελληνικό κράτος έχει ξεχασμένη την ελληνική μειονότητα. Η μοναδική ομογενειακή κοινότητα που περιγράφεται σε διεθνή συνθήκη, παλεύει μόνη της για την επιβίωσή της και τη διεκδίκηση αυτονόητων αιτημάτων.

Θα σταθώ μόνο σε ένα παράδειγμα που με ενόχλησε πολύ. Είχα την τιμή να επισκεφθώ τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που λειτουργεί από το 1454. Η Βιβλιοθήκη της αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της Ρωμέικης, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και δεν έχει βρεθεί κανείς τόσα χρόνια να διαθέσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να διασωθεί αυτή η βιβλιοθήκη από την υγρασία και τη φθορά από μικροοργανισμούς. Τόσο είναι το ενδιαφέρον της Πολιτείας για αυτόν τον σημαδιακό πυρήνα του ελληνισμού. Αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση, θα αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη των Ρωμιών αδελφών μας.

Προχωράμε λοιπόν στο συνέδριό μας με αισιοδοξία και νέα πνοή. Με τα περιφερειακά μας συνέδρια θα βρεθούμε παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας, για να ανοίξουμε ξανά το διάλογο με την κοινωνική πλειοψηφία. Θέλω κάθε μέλος της ΚΕ να δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτόν τον αγώνα. Για να καταφέρουμε να κάνουμε ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, ζωντανό, εμπλουτισμένο με το οξυγόνο των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Ένα συνέδριο μαζικό, που θα σημάνει την αντεπίθεση του ανασυγκροτημένου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δείτε φωτογραφίες από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

ke-syriza-9_30954.jpgke-syriza-10_afec9.jpgke-syriza-11_7b305.jpgke-syriza-12_ecf8c.jpgke-syriza-913_6f1e3.jpgke-syriza-914_6911b.jpg

ke-syriza_d0958.jpgke-syriza2_78f2c.jpgke-syriza3_eff56.jpgke-syriza4_a05cc.jpgke-syriza5_1907b.jpgke-syriza6_b3b94.jpgke-syriza7_2f093.jpgke-syriza8_c5ba5.jpgΠηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια