HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πόσο επηρεάζουν τα ενεργειακά ποτά τον ύπνο - Πότε προκαλούν αϋπνία


Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 53.000 συμμετέχοντες -για την κακή ποιότητα ύπνου και την αϋπνία-, ηλικίας 18 έως 35 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστήμια στη Νορβηγία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο συχνά καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, με επιλογές απαντήσεων που περιλάμβαναν την καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία και σπάνια/ποτέ κατανάλωση.

Επιπλέον, καλέστηκαν να απαντήσουν λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους. Η αποτελεσματικότητα του ύπνου υπολογίστηκε με βάση τις συνολικές νυχτερινές ώρες ύπνου σε σχέση με τον συνολικό χρόνο που περνούσαν στο κρεβάτι.

Συνολικά, παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση ενεργειακών ποτών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου σε όλες τις πτυχές που εξετάστηκαν, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις να εμφανίζονται στη σύντομη διάρκεια ύπνου.

Αντικειμενικά, οι άνδρες που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών εμφάνισαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν μηδενική ή περιστασιακή κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Σε παρόμοια λογική, οι γυναίκες εμφάνισαν 87% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα.

Καθώς αυξανόταν η συχνότητα κατανάλωσης, παρατηρήθηκε μείωση των ωρών νυχτερινού ύπνου για τους φοιτητές. Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση μία με τρεις φορές τον μήνα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαταραγμένου ύπνου.

Επίσης η αϋπνία ήταν πιο συχνή τόσο μεταξύ των γυναικών όσο και των ανδρών που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση από ό,τι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν περιστασιακή ή καθόλου κατανάλωση: 51% έναντι 33% στις γυναίκες και 37% έναντι 22% στους άνδρες.

Ως αϋπνία ορίστηκε η δυσκολία να πέσει κάποιος για ύπνο και να παραμείνει κοιμισμένος και το πρώιμο ξύπνημα τουλάχιστον τρεις νύχτες της εβδομάδας, καθώς και η υπνηλία και η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον τρεις ημέρες της εβδομάδας και για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Οι απαντήσεις της έρευνας έδειξαν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα πρότυπα κατανάλωσης ενεργειακών ποτών. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια ενεργειακά ποτά (50% έναντι 40%).

Από εκείνες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν αυτά τα ποτά, το 5,5% των γυναικών δήλωσε ότι τα κατανάλωνε 4-6 φορές την εβδομάδα και λίγο πάνω από το 3% ανέφερε καθημερινή κατανάλωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες ήταν 8% και 5%, αντίστοιχα.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://bmjopen.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmjopen-2023-072951

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια