HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αύξηση στο πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο - Οι νέες ρεύματος


Τα νέα με τις τιμές ρεύματος τον Ιανουάριο, με σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές, όμως τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν στα τιμολόγια Φεβρουαρίου. Ο καιρός και το τσουχτερό κρύο φαίνεται να έχουν επίπτωση στο πράσινο τιμολόγιο αλλά και στο κίτρινο τιμολόγιο -και τα δύο κυμαινόμενα- ανάλογα με τους συντελεστές του κάθε παρόχου.

Και όλα αυτά, εξαιτίας της πιο αναμενόμενης εξέλιξης: Του καιρού. Η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφεραν εκτόξευση των τιμών, αφού οι εκτιμήσεις δείχνουν πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει τον καυστήρα πετρελαίου με κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιανουαρίου) η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.

Στο μεταξύ, η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) έχει στείλει επιστολές σε τέσσερις εταιρείες προμήθειας για παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές μέσα στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων τιμολογίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

 • ΗΡΩΝ
 • Voltera
 • Solar Energy
 • Φυσικό Αέριο

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι παραπάνω παρέκκλιναν από το θεσμικό πλαίσιο ειδικά σε ό,τι αφορά το πράσινο τιμολόγιο.

Έκπληξη με το επίδομα ρεύματος - Τρεις στους τέσσερις δεν έχουν κάνει αίτηση

Μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα. Ωστόσο, ακόμα, χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις αιτήσεις τους, παρά μόνο ένας στους τέσσερις.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις έχουν φτάσει στις περίπου 330.000, όταν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης αναφέρουν ως δυνητικά δικαιούχους 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη ενίσχυση είναι από 45 ευρώ μέχρι 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου για όσους θερμανθούν τον φετινό χειμώνα με ηλεκτρικές συσκευές.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα είναι αυτοί η οποίοι χρησιμοποιούνε το ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για να ζεσταθούνε, δηλαδή, κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν λάβει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης για κάποιο άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο πέλετ, ξύλα κ.α.).

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
 • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

 • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:

 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίδομα ρεύματος: Η αίτηση βήμα-βήμα

Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει μόνο μία αίτηση. Δεν χρειάζεται να κάνει το κάθε μέλος ενός νοικοκυριού, αλλά μόνο ο ένας, με τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

Αρχικά, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myθέρμανση και θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

 • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
 • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
 • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
 • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
 • e-mail επικοινωνίας
 • Τηλέφωνο Οικίας
 • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια