HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Greek Mafia: Άφησαν τη νύχτα και έπιασαν καύσιμα και τσιγάρα - «Εκεί είναι το κέρδος το μεγάλο»


Για τις «μπίζνες» της Greek Mafia, τη διαχρονική απειλή που αποτελεί το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για τη νεανική παραβατικότητα μίλησε ο επίτιμος αρχηγός ΕΛ.ΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας, στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων με την εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

«Οι συλλήψεις που έγιναν ήταν επιτυχία της Ασφάλειας Αττικής. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί. Είναι επαγγελματίες, εκμεταλλεύονται την επιστήμη, γιατί όπως ξέρετε τα άτομα της Greek Mafia πιάστηκαν από ένα αποτύπωμα και έφτασαν να έχουν οκτώ άτομα», δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με τις συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου το 2022, του Βασίλη Ρουμπέτη και του γαμπρού του Διονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και για μια απόπειρα δολοφονίας στην Πιερία.

«Εκεί είναι το κέρδος το μεγάλο»

Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Ραχωβίτσας τόνισε πως: «Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία με τους ανθρώπους, οι οποίοι στην αρχή είχανε τη “νύχτα”, στη συνέχεια κατάλαβαν ότι επειδή δεν πήγαινε καλά η νύχτα και λόγω κρίσης αλλά και γενικότερα κουλτούρας, στράφηκαν στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Εκεί είναι το κέρδος το μεγάλο».

Όσο για τον λόγο που ο ίδιος θεωρεί πως δε μπορέσαμε να φτάσουμε νωρίτερα σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το ζήτημα της Greek Mafia, είπε πως: «Σίγουρα οι αλλαγές που έκανε ο κύριος Χρυσοχοΐδης είναι προς το καλό της αστυνομίας. Είναι οφθαλμοφανές αυτό. Κι εγώ που προέρχομαι από το σώμα και έχω μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα, έκανε καλές αλλαγές μέχρι τώρα, απευθύνθηκε σε νέους αξιωματικούς- στρατηγούς, οι οποίοι έχουν να δείξουν πράγματα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το θέμα είναι ότι οι υποθέσεις αυτές δεν είναι ένα έγκλημα το οποίο έγινε σήμερα και πρέπει να τελειώσει αύριο. «Έχουν ουρά», εξήγησε.

«Έβρισκαν παραθυράκια στον νόμο και έβγαιναν από τη φυλακή»

Σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξουν κι άλλες -περισσότερο δομικές αλλαγές- για την Προστασία του Πολίτη εκτός από τα ίδια τα πρόσωπα, ο κ. Ραχωβίτσας ανέφερε πως: «Δεν είναι μόνο ελληνική αστυνομία, πρέπει να παίξει τον ρόλο της και η Δικαιοσύνη. Και όταν λέμε Δικαιοσύνη, όχι μόνο το ότι πάμε σε ένα δικαστήριο. Μία υπόθεση για να σταθεί στο δικαστήριο και να δικαστεί. Πρέπει να δικαστεί αμετάκλητα για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι μέσα», είπε.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι άνθρωποι χρεωμένοι με βαριά κακουργήματα, κατάφερναν να βρεθούν εκτός φυλακής σε κάποιους μήνες, με «παραθυράκια» που έβρισκαν στον νόμο.

Ο κ. Ραχωβίτσας εξήγησε επίσης πως πολλές φορές η δουλειά της αστυνομίας δεν είναι εμφανής.

«Να ξεχωρίσουμε το οργανωμένο έγκλημα από την εφηβική παραβατικότητα»

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη βαριά εγκληματικότητα των μπράβων ή της μαφίας με αυτά που γίνεται σήμερα καθημερινά με την εφηβική παραβατικότητα. Η παραβατικότητα είναι τελείως διαφορετικό κεφάλαιο», εξήγησε ο κ Ραχωβίτσας, αναλύοντας εάν έχει γίνει μια μορφή επικοινωνίας πλέον η βία.

«Η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρότερα με το θέμα, όχι μόνο στον τομέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για μένα βασικό ρόλο παίζει και ο χώρος της Δικαιοσύνης και πρέπει να υπάρχει μια σύμπνοια. Γιατί όταν φτάσει ο κακοποιός στη δικαιοσύνη είναι “κουστουμαρισμένος”, είναι μελετημένος από τον δικηγόρο του και καταλαβαίνετε…», είπε.

«Η κοκαΐνη έγινε συνθετικό ναρκωτικό»

Μιλώντας για τη νεανική παραβατικότητα, ο κ. Ραχωβίτσας τόνισε πως στο φαινόμενο αυτό υπάρχει πάντα και το ζήτημα των ναρκωτικών μέσα. «Στον χρόνο της καραντίνας έσπασαν όλα τα όρια από τη χρήση της κοκαΐνης και το χειρότερο δεν είναι η κοκαΐνη αυτή που ξέραμε. Έγινε συνθετικό ναρκωτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε πως η «γιατρειά» για την παραβατικότητα των νέων βρίσκεται στο προστάδιο. «Χρειάζεται προστασία των νέων μέσω των γονέων και των εκπαιδευτικών του σχολείου», κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια