HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σάλος με πλαστά Ozempic στις ΗΠΑ - Τρεις περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας


Τρεις άνθρωποι ζήτησαν ιατρική περίθαλψη για επικίνδυνα χαμηλό σάκχαρο στο αίμα στις ΗΠΑ πέρυσι μετά τη λήψη ύποπτων πλαστών εκδόσεων του φαρμάκου Ozempic της Novo Nordisk, δήλωσε στο Reuters η Αμερικανική Ένωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων (AAPCC).

Ένα άτομο παρουσίασε επίσης υπογλυκαιμία το 2023 μετά την ένεση μιας έκδοσης του Ozempic, δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί 55 περιφερειακά κέντρα δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα και συνεργάζεται με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τον εντοπισμό κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Το Ozempic και παρόμοια φάρμακα για τον διαβήτη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο εκτός ετικέτας για την απώλεια βάρους. Η εκρηκτική ζήτηση για το Ozempic και άλλα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένου του Zepbound της Eli Lilly και του Wegovy της Novo, έχει τροφοδοτήσει μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά πλαστών εκδόσεων των φαρμάκων.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστρίας και του Λιβάνου ανέφεραν πέρυσι ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν υποστεί κρίσεις υπογλυκαιμίας μετά τη λήψη ύποπτου κατά τα φαινόμενα πλαστού Ozempic, μερικοί από τους οποίους νοσηλεύτηκαν.
Η αυστριακή ρυθμιστική αρχή υγείας δήλωσε ότι τα προϊόντα πιθανόν περιείχαν ινσουλίνη αντί για το σωστό δραστικό συστατικό, τη σεμαγλουτίδη. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι ορισμένα πλαστά Ozempic που κατασχέθηκαν στη χώρα αυτή περιείχαν ινσουλίνη.

Η AAPCC δήλωσε ότι και οι τρεις περιπτώσεις των ΗΠΑ με ύποπτο πλαστό Ozempic αναφέρθηκαν από το ίδιο περιφερειακό κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων και ότι ο FDA διεξάγει έρευνα, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χιλιάδες πλαστά Ozempic

Τον Δεκέμβριο, ο FDA δήλωσε ότι είχε κατασχέσει «χιλιάδες μονάδες» πλαστού Ozempic σε μια έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά δεν ανέφερε τότε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη από τα φάρμακα.

Η AAPCC έλαβε πέρυσι 3.316 αναφορές από άτομα που έπαιρναν εκδόσεις του Ozempic, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος, δήλωσε η κλινική διευθύντρια Kaitlyn Brown.

Οι περισσότερες ήταν μη-σημαντικές καταγγελίες για συμπτώματα που είναι γνωστό ότι αποτελούν παρενέργειες του φαρμάκου, όπως ναυτία και έμετος που δεν απαιτούσαν νοσηλεία. Εξήντα έξι από αυτές τις αναφορές αφορούσαν την υπογλυκαιμία και σχεδόν όλοι τους φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν το Ozempic, δήλωσε η Brown.

Σύμφωνα με το REUTER η AAPCC αρνήθηκε να πει πώς εντοπίστηκαν οι τρεις περιπτώσεις πλαστής σεμαγλουτίδης. Τα περιφερειακά κέντρα της ένωσης λαμβάνουν μερικές φορές αυτές τις πληροφορίες από ιατρικούς παρόχους που θεραπεύουν τους ασθενείς και λαμβάνουν δείγματα του φαρμάκου, δήλωσε η Brown.

Ενώ τα πλαστά φάρμακα συχνά δεν περιέχουν καθόλου από το φάρμακο που διαφημίζεται, τα σύνθετα φάρμακα είναι φάρμακα κατά παραγγελία που βασίζονται στα ίδια συστατικά με τα επώνυμα φάρμακα. Μπορούν να παραχθούν νόμιμα από αδειοδοτημένα φαρμακεία στις ΗΠΑ, όταν η επώνυμη έκδοση του φαρμάκου βρίσκεται σε έλλειψη. Τα παρασκευασμένα φάρμακα είναι συχνά λιγότερο ακριβά, αλλά υπόκεινται επίσης σε λιγότερο ρυθμιστικό έλεγχο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια