HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 - LIVE η ομιλία Μητσοτάκη


Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ έκανε γνωστό ότι θα τρέξει πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα θα ρυθμιστούν τα χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών και στη Θεσσαλία το Κράτος θα αναλάβει το 70% των οφειλών.

Δείτε LIVE την ομιλία του:



Αλέξης Χαρίτσης:

«Κατέθεσα αυτή την ερώτηση με σκοπό να μεταφέρω τη φωνή απόγνωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Να μεταφέρω τη συζήτηση στη Βουλή.

Οι αγρότες είναι στα μπλόκα που διεκδικούν μέτρα. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει απαντήσει με ΜΑΤ και τον Λευτέρη Αυγενάκη να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Είναι ντροπή για τους ανθρώπους που έχασαν τα μέσα βιοπορισμούς τους. Η αγωνία του μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή. Για μία ακόμη φορά φοβάμαι ότι θα μπούμε στο κύκλο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Η πρώτη αρωγή παραπέμπει σε επικοινωνία, καθώς κάποιοι δεν τα έχουν λάβει ακόμα. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι; Ποιο θα είναι ο τελικό ποσό της επιχορήγησης; Λέτε για 70% της ζημιάς. Πώς θα μπορέσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να δει αν μπορεί να ανταπεξέλθει; Είναι δυνατόν να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους, χωρίς να ξέρουν αν μπορούν να καλύψουν το κόστος; Μήπως θέλετε να δείξετε γενναιοδωρία, χωρίς κανένα αντίκρισμα; Τρεις μήνες χρειάστηκε να κατατεθεί μια ρύθμιση για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έπρεπε να βγουν οι αγρότες στους δρόμους για να έρθει το αυτονόητο στη Βουλή. Έχουν προηγηθεί 200 διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών. Δέχονται και οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

Κύριε Μητσοτάκη ο κόσμος της Θεσσαλίας ζει στην αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο. Οι αγρότες περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις. Πολλοί δεν έχουν λάβει τα περίφημα 6.600 ευρώ. Να απαντήσετε και για τη στεγαστική συνδρομή. Κάτοικοι και μηχανικοί αναφέρουν ότι πολλά «κίτρινα» κτήρια έγιναν στη συνέχεια «πράσινα», με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό της αρωγής. Έχει καταβληθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους; Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχει καμία παρέμβαση για το πρώτο επίπεδο αποκατάστασης των ζημιών. Για παράδειγμα τα αναχώματα. Τι θα γίνει σε μια περίπτωση νέας νεροποντής; Πώς θα προστατευτούν οι περιοχές αυτές; Τον Νοέμβριο μάθαμε ότι θα ξεκινούσαν οι εργασίες. Οι αγρότες λένε ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Να απαντήσετε για το αν θα υπάρχουν επιπλέον ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά. Τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής; Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που προέρχονται από τις περιοχές αυτές; Οι παρεμβάσεις αυτές είναι άμεσες και πρέπει να γίνουν. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία;

Θα μας πείτε και για το master plan των Ολλανδών. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βιώνουν δεύτερη καταστροφή μέσα σε 3 χρόνια. Οι άνθρωποι και δικαίως είναι δύσπιστοι. Πώς θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν; Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν ανασφάλεια. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη Θεσσαλία;»

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στη Βουλή μετά από ερώτησή σας για να απαντήσουμε στα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel. Μιλώ για τρίτη φορά για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Είναι μια ευκαιρία να δούμε συνολικά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Είναι προβλήματα που δεν προσφέρονται για διαξιφισμούς.

Θα ήταν ευχής έργο αν καταλήγαμε σήμερα σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που έγιναν και πρέπει να γίνουν. Η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί συντονισμού Κράτος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτεί χρόνο και συνέπεια.

Οι πλημμύρες του Daniel χτύπησε μετά τον Ιανό. Μιλάμε για μια συγκυρία χωρίς προηγούμενο. Έγινε μάλιστα μετά τις μάχες της χώρας με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιστρατεύσαμε κρατικούς μηχανισμούς που ήταν καθηλωμένοι επί μήνες. Η κατάσταση που ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Σώσαμε ζωές, περιορίσαμε τις ζημιές, με λάθη, αλλά και με αυταπάρνηση. Εστιάζοντας στα ζητήματα που θέσατε κ. Χαρίτση.

Δύο είναι οι προτεραιότητές μας:

  • Να στηρίξουμε τους δοκιμάζομενους Θεσσαλούς
  • Να ανασκευάσουμε τις υποδομές της περιοχής.

Πάνω από 3,3 δισ. ευρώ χρειάζονται για την αποκατάσταση. Ένα δισ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί. Αυτές είναι οι προσωρινές λύσεις. Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά και σωστούς διαγωνισμούς. Δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι παρεμβάσεις είναι διαφορετικών διαστάσεων. Κάποια χρειάζονται ανοικοδόμηση από την αρχή. Είναι ένα σύνθετο επιχείρημα. Υπάρχει η μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης. Χαιρετίζω την απόφαση των κατοίκων. Δεν είναι εύκολη, αλλά θα γίνει. Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. κάναμε πολλά και γρήγορα. 148 εκατ. έχουν δοθεί ως πρώτη αρωγή και 20 εκατ. έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις.

Πέρα από τα 150 εκατ. του ΕΛΓΑ.

Ας είμαστε ειλικρινείς, είχαμε καθυστερήσεις και δυσκολίες. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων. Αναμένονται άλλοι 700 εφόσον χρειαστούν. Τα σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της νέας χρονιάς, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθούν τα μαθήματά του.

Γνωρίζουμε ποιες αιτήσεις έχουν εγκριθεί και ποιες καθυστερούν. Από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά χαρακτηριστικά. Είναι περίπλοκες υποθέσεις. Δεν φανταζόμαστε να θέλουμε να δίνουμε χρήματα χωρίς έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες. Έχουν περάσει εβδομάδες στο πεδίο τα κλιμάκια. Δεν φοβηθήκαμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους και να κατανοήσουμε την οργή τους.

Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές. Είναι σημαντικές οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Οι κάτοικοι που ζουν στην περιοχή ξέρουν ότι το 90% των παρεμβάσεων έχουν ολοκληρωθεί. Άντεξαν τα έργα του Ιανού στην κακοκαιρία του Daniel. Ελάχιστα ήταν τα έργα που έπαθαν ζημιά τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό. Να σταματήσουν τα ψέματα. Θα προχωρήσουμε στη μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών. Θα κοστίσουν 3,3 δισ. ευρώ, όπως προανέφερα.

Έχουμε ακόμα να πάρουμε ακόμα μεγαλύτερες αποφάσεις. Θέλω τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών τεχνικών. Ελπίζω να μην σας κούρασα με τους αριθμούς.

Κρατήστε τρία πράγματα.

  • Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία.
  • Κινήθηκαν οι διαδικασίες για να δοθούν μονιμότερες λύσεις.
  • Διαρκή παρακολούθηση των φαινομένων.

Η κρατική αρωγή έρχεται στο 70% της ζημιάς, αλλά πρέπει πρώτα να ξέρουμε το ύψος της ζημιάς.

Πάνω από 30.000 υπέστησαν ζημιές, αλλά οι φάκελοι είναι μόλις 4.000. Να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα δώσουμε. Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος. Αυτό παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Η κρατική αρωγή αποζημιώνει τις υπόλοιπες ζημιές. Έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι πραγματικά νούμερα. Συγχαίρω την ηγεσία του ΕΛΓΑ. Πότε είχαν γίνει αυτά; Ποτέ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα. Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για το ζωικό κεφάλαιο. Πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι, θα καλυφθούν και οι ζημιές προ του Daniel. Τέλος με τροπολογία προβλέπεται 7ετής ρύθμιση των πληγέντων. Αργήσαμε αλλά το κάναμε. Επί 2 χρόνια δεν θα πληρώνουν τίποτα και οι οφειλές του θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας. Έγιναν όντως διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω αστοχία των παρόχων, αλλά αποκαταστάθηκαν αμέσως. Τα fake news διακινούνται εύκολα. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις. Θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις.

Εμείς καταργώντας τον νόμο Κατρούγκαλο δεν αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών; Δεν επιστρέφουμε τον φόρο στο πετρέλαιο. Η οικονομία μας πάει καλά. Η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. 82 εκατ. ευρώ ακόμα.

Εμείς δεν είμαστε αυτοί που μειώσαμε το ΦΠΑ στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα; Εμείς δεν είμαστε που απορροφήσαμε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια;

Πόσα χρήματα δώσαμε τα 4 χρόνια σε αγροτικές αποζημιώσεις; 1,1 δις. ευρώ. Πόσα προέρχονται από τις εισφορές; Τα μισά. Τα άλλα μισά από το υστέρημα των πολιτών. Ήταν το σωστό κι αυτό γιατί η οικονομία μας πάει καλά. Η οικονομία μας μπορεί να το κάνει.

Για να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Κάναμε κι άλλα πολλά, όπως οι παρεμβάσεις στο γάλα. Για να παίρνει ο κτηνοτρόφος την τιμή που πρέπει στο γάλα. Όλα αυτά δεν μπορεί να υποτιμώνται, ούτε να κρύβονται. «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Δεν θα αναβιώσουμε αυτό το σύνθημα. Ο κ. Κασσελάκης δεν ξέρει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχει περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν. Ας δούμε πώς μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αν υπάρχει μαγικός τρόπος να φύγουν τα νερά από την Κάρλα, να τον ακούσουμε.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν αιτήματα σε όλη την Ευρώπη. Πολλά είναι δίκαια αιτήματα. 1,5 εκατ. στρέμματα θα μπορούν να καλλιεργηθούν μετά την άρση του καθεστώτος αγραναύπασης. Η πράσινη μετάβαση ίσως να πρέπει να διαμορφωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνησή μας δείχνει το ενδιαφέρον της. Ο υπουργός δεσμεύτηκε χθες ότι τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλλει το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% μείωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών. Στη Θεσσαλία το Κράτος θα αναλάβει το 70% των οφειλών.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, επίσης, τους αγρότες των συνεταιρισμών με μία μεσοπρόθεσμη μείωση τουλάχιστον 30% στο ρεύμα για μια δεκαετία. Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει πρόγραμμα «φωτοβολταϊκα στο χωράφι». Θα μπορούμε να αυξήσουμε στα 50 κιλοβάτ σε αγροτικούς χώρους. Θα είναι μια ανάσα στους παραγωγούς.

Τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».

Περισσότερα σε λίγο...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια